Möten under Valhallavägen

Ta dig tid att stanna upp, passa på att få håret klippt eller ät en pizza och träffa medmänniskor. I gången under Valhallavägen finns möjlighet till intressanta möten.

Varje dag passerar unga, gamla och barn i gången under Valhallavägen. De flesta stressar till eller från tunnelbanan. Men några har tid att stanna upp, kanske är det för att gå till frisören, handla mat eller besöka T-restaurangen.

Samtal över en pizza

På T-restaurangen sitter Rut och avnjuter sin pizza samtidigt som hon för ett avslappnat och trevligt samtal med pizzabagaren. Hon har varit och handlat och passar på att äta middag på vägen hem.

– Pizzorna är otroligt goda och så får jag alltid trevligt bemötande, säger Rut.

Restaurangen har funnits på samma plats sedan station Tekniska högskolan öppnades i början av 70-talet. T-Restaurangen serverar mat alla veckans dagar från lunch till klockan 21. Det är främst studenter från KTH som kommer hit och äter, vilket avspeglar sig i menyns speciella studentpriser.

I gången under Valhallavägen ligger T-restaurangen.
På populära T-restaurangen serveras god pizza.

Gemenskap hos frisören

Intill restaurangen ligger Salong Joly. I frisörstolen sitter en äldre landsman till frisören Waisam. De båda kommer från Syrien och passar på att samtala om vad som händer i hemlandet och hur de har det i Sverige. Ett femtontal kunder blir klippta varje dag, mest är det herrar och det ges alltid tillfälle till trevliga pratstunder.

Klipp och pratstund på Salong Joly vid Tekniska högskolans station.

Spärrvakt ett yrke i förändring

Reza, har precis startat sitt arbetspass och sitter bakom luckan i två timmar. Han trivs med yrket han haft i snart 24 år. Arbetet har förändrats under åren, från att sälja biljetter och remsor till att fylla på dagens reskassa. De som kommer fram till luckan för hjälp har minskat. Idag är det inte fler än ett par hundra per dag, önskemålet är då att fylla på reskassan.

– Arbetsuppgiften har fått mer karaktär av övervakning. De flesta som kommer är stressade och hinner inte prata, berättar Reza.

Ibland händer det dock att någon har tid att stanna upp. Som när en äldre dam kom för att fylla på sin reskassa. Han passade på att skämta lite med henne och han sa att hon hade 2 400 kronor på kortet. Damen höll på att svimma men båda fick sig sedan ett gott skratt.

Reza spärrvakt vid Tekniska högskolan
Spärrvakten Reza trivs med sitt arbete.

– Det är alltid kul att skoja och prata lite med resenärerna. Ett samtal förgyller dagen, avslutar Reza.

Text och foto: Marie Roos

Liknande inlägg