Hund med grönsaker

Kan hundar äta veganskt?

Kan hundar äta vegetarisk, och till och med vegansk kost? Ja, till skillnad från katter kan de faktiskt det. Här berättar Julia Lång, vegan och hundägare, och hundmatspecialisten och agronomie doktor Marie Sallander om vad man ska tänka på.

När Julia Lång själv blev vegan började hon se det problematiska i att ge sina hundar kött. Hon ville se om det fanns något mer djurvänligt alternativ och hittade Facebook-gruppen Vegohundar 2.0. För tvärtemot vad många tror kan hundar leva väl och hälsosamt på en vegetabilisk kost, så länge de får i sig tillräckligt med protein och alla viktiga vitaminer, mineraler och övriga näringsämnen. Julia läste på ordentligt innan hon började ge sina två hundar vegankost. I Facebook-gruppen delar medlemmarna vetenskapliga studier med varandra och ger råd och stöd.

– Jag förstår inte hur man kan säga sig älska djur och samtidigt bidra till att miljarder djur dödas för att man tror på seglivade myter som att hunden måste äta kött för att den är en varg, eller att spannmål skulle vara dåligt för hundar, säger hon.

Hon menar att det finns mycket okunskap där ute, även bland veterinärer. För hunden må vara släkt med vargen men till skillnad från vargen klarar den domesticerade hunden bättre att bryta ner, ta upp och använda stärkelse.

Julia Långs hundar
Julia Långs hundar Ayla och Sessan äter vegetabiliskt. Foto: Julia Lång.

Se till att din hund får helfoder

Marie Sallander, agronomie doktor och expert på hundfoder, menar att det är lite svårare att se till att hunden får i sig alla näringsämnen om den äter helt vegetabiliskt – men det går om man är noggrann. Det är till exempel viktigt att man köper ett färdigt hundfoder eller får hjälp med ett uträknat recept, om man vill göra egen hundmat. Man ska absolut inte experimentera på egen hand. Det ska stå på förpackningen att det är ett helfoder – det betyder att tillverkaren garanterar att allt hunden behöver finns i fodret.

Kan man tänka sig att ge sin hund ägg och vissa mjölkprodukter är det bra proteinkällor för hunden.

Kan valpen äta veganskt?

Julia Lång har själv bara gett sina hundar vegansk mat som vuxna och Marie Sallander tycker att man bara i undantagsfall bör ge valpar veganskt foder. Valpar växer så mycket de första åren, därför är de också känsliga för eventuella fel i kosten. Det gäller särskilt de största raserna, som kan öka upp till hundra gånger i vikt på bara ett par år. Men det finns veganskt hundfoder för valpar. Här gäller samma rekommendationer som för människobarn som äter vegankost – håll koll på att din hund mår bra och växer som den ska.

Tex: Åsa Karsberg
Toppbild: Inna Astakhova, Depositphotos

Tänk på:

  • Se till att ge din hund så kallat helfoder, då vet du att den får i sig allt den behöver.
  • Vill du göra egen hundmat? Då ska du kontakta en expert och få hjälp med ett avvägt recept där kosttillskott ingår. Experimentera aldrig på egen hand.
  • Valpar är känsligare eftersom de växer mycket. Ge bara valpen vegankost i undantagsfall och kontakta då alltid en expert.

Vill du nörda in dig ordentligt på hundar och deras näringsbehov? Då rekommenderar vi Hundmatboken av Marie Sallander och Åke Hedhammar, utgiven av Svenska Kennelklubben. Åke är veterinär och seniorprofessor på SLU.

Hundmatboken