Bild med bargäster på Lokes bar på Bondegatan.

Fyra krogar som gillar hundar

Det är inte självklart att uteställen tar emot gäster med hund. Men det finns också krogar som genuint gillar fyrbenta gäster. Här är tips på fyra hundvänliga restauranger i Stockholm.
Det har blivit vanligare att folk tar med sin hund ut på krogen. En krögare som länge varit positiv till detta är förre tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren.
Han öppnade Broncos Bar i Vasastan 1987 och då rådde striktare regler kring hundar på krogen.
– Då var det bara tillåtet när synskadade tog med sina ledarhundar. Sedan har det skett lättnader i och med EU-inträdet.

Krögaren Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren driver Lokes bar.
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren har drivit krog i stan i 31 år.

Har rätt att neka

En krogägare har rätt att säga nej till gäster med hund utifrån hygieniska skäl.
Lennart Dahlgren driver numera Lokes Bar på Bondegatan 57 på Södermalm. Precis som på Broncos Bar är inriktningen husmanskost och vällagade kötträtter.
– Vi driver en restaurang där man får ta in hunden. Men det ska inte vara en hundrestaurang, säger Lennart Dahlgren.
Krogen är döpt efter hans högt älskade dvärgschnauzer Loke som gick bort för några år sedan.

Hunden Banjo sitter med på golvet på Lokes Bar.
Banjo är en bichon frise som följer med sin matte Lotta Ek på Lokes bar.

Nöjda gäster

Vid ett bord sitter stamgästen Lotta Ek tillsammans med väninnorna Birgitta Jakobsson, Monika Levander och Christina Blom. Lotta har med sig sin hund Banjo och Birgitta har med sig hunden Tuva.
För att underlätta för hundägare erbjuder Lokes bar till exempel vattenskålar.
– När man kommer in här hälsar de både på mig och Banjo. Det känns väldigt trevligt. Lennart brukar också bjuda våra hundar på matbitar.

Hundar höjer stämningen

Hundarnas närvaro kan många gånger höja stämningen i lokalen, anser Lennart Dahlgren.
– Hundägare kommer ofta i samspråk med varandra kring sina hundar. Och det uppstår också ofta kontakt mellan hundägare och gäster utan hund. Man kan säga att hundarna initierar konversationer.

”Det är roligt”

Katarina Ölkafé ligger några kvarter därifrån på Katarina Bangata 27. Där råder också en positiv inställning till hundar.

Katarina Ölkafé serverar mackor och soppor inspirerat av judisk matkultur i New York. Såsom namnet antyder är stället specialiserat på öl och har ett stort utbud från mikrobryggerier i Stockholmstrakten.

Assar Jansson är bartender på Katarina ölkafé på Katarina Bangata 27.
Assar Jansson är bartender på Katarina ölkafé, ett ställe känt för rejäla mackor, soppor och ett stort ölutbud.

– Varje dag är det någon som kommer hit i sällskap med sin hund. Det tycker vi bara är roligt. Samtidigt är utrymmet begränsat och hundarna måste alltid kunna anpassa sig till miljön, säger Austin Davis, en av delägarna.

Magdalena Askervall är chef på puben The Queens Head i Stockholm.
”För oss är det självklart att vara hundvänliga”, säger Magdalena Askervall, restaurangchef på The Queens Head.

Ryktet har spritts

Att hundarna måste respektera miljön är viktigt också på ett annat hundvänligt ställe, The Queens Head på Drottninggatan 108. Denna pub i klassisk brittisk stil har höga ambitioner för maten och ett enormt ölsortiment. På menyn finns varmrätter som smörstekt gösfilé, grillad entrecote och fish and chips.
– För oss är det självklart att vara hundvänliga. Ryktet om det har spritt sig bland hundägare i stadsdelen. Reaktionerna har i princip enbart varit positiva. Men hundar kan förstås inte vara i gångarna där folk ska kunna röra sig, säger Magdalena Askervall, restaurangchef på The Queens Head.

Tuggben för hundar finns i en skål på restaurang Artilleriet.
På restaurang Artilleriet erbjuds fyrbenta gäster en meny med tuggben och foder.

Egen meny för hundar

Inrymt i Armémuseet på Östermalm ligger restaurang Artilleriet. I maj 2018 återinvigdes restaurangen efter en omfattande renovering. Här är det öppet både för lunch och middagar och kockarna lagar modern husmanskost med intryck från svensk, fransk och asiatisk matlagning.
För de fyrbenta gästerna finns en meny där tuggben och olika sorters foder ingår. Dessutom finns tillgång till hundmatsskålar i olika storlekar.

Carina Degen Örn står vid kassan på restaurang Artilleriet på Östermalm.
Carina Degen Örn driver restaurang Artilleriet som förutom att servera lunch och middagar även ordnar after work med DJ på fredagar.

Hundtätt område

– Vi välkomnar hundar eftersom vi har hund själva och i det här området är det populärt att ha hund. Många är glada över att vi har den här inställningen, säger Carina Degen Örn som driver restaurangen med sin man Mattias Örn samt Andreas Tillborg.
Uppskattningsvis besöker 5-10 hundar Artilleriet under en dag. Sommartid finns där även en stor uteservering där både människor och hundar kan njuta och koppla av.

Fler tips på ställen

BrewDog är en kedja med ett koncept inriktat på hantverksöl, hamburgare och kycklingvingar. Här är hundar varmt välkomna. Finns på Ringvägen 149 B och Sankt Eriksgatan 56.

Folks & Friends är folkölskaféer med filialer på Norr Mälarstrand 32 och Hornsgatan 180. Här utlovas stort ölutbud, brädspel och en atmosfär som får både människor och hundar att trivas.

Himmelska hundar på Hedinsgatan 13 är ett kafé som serverar både luncher och middagar. Här finns en meny för vovvar och man erbjuder även att ordna hundkalas.

Text och foto: Kalle Melin