Hundar i barnböcker – boktips

Människans bästa vän kommer in tidigt i livet. Många är de barnböcker där hunden står i centrum. Här kan du läsa några tips på barnböcker där hunden har en viktig roll. Två klassiska sagor och en nyare bok presenteras.

Lady och Lufsen

Författare: Walt Disney
Utgiven: 1977
Hundens roll: Huvudkaraktär
Handling: Lady växer upp i en förmögen familj och är så lycklig. När hennes husse och matte ska resa bort några dagar kommer Tant Sara  för att vara banvakt åt familjens babyn. Tant Sara är inte snäll och kastar ut Lady ur huset. Ledsen och rädd går hon omkring på gatorna när Lufsen får syn på henne. De båda hjälper till att rädda babyn från en eldsvåda och Lufsen får flytta in i den fina familjen och får valpar med Lady. Alla lever lyckliga tillsammans.

Vilda Bebin får en hund

Författare: Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Utgiven: 1985
Hundens roll: Som en present till Vilda Bebin
Handling: Vilda Bebin tjatar på sin mamma om att få en riktig hund som kan skälla. Han får en hund av tyg och blir väldigt arg. Men i månljuset blir hunden levande och det blir bebins alla andra leksaksdjur också. Alla ger sig iväg på ett fantasifyllt äventyr.

 

Kjelle börjar på hunddagis

Författare: Kajsa Gordan och Mia Maria Güettler
Utgiven: 2010
Hundens roll: Huvudkaraktär ihop med sin matte Bettan.
Handling: Kjelle och Bettan är alltid tillsammans och när Bettan börjar jobba börjar Kjelle på hunddagis. Han är jätteledsen när Bettan lämnar honom och tycker att alla andra hundar är läskiga. Hundarna går till parken och Kjelle tycker riktigt bra om att vara på hunddagis.

Text och foto: Anna Kreissl