Allergisk

Fem myter om hundallergi

Räcker det med att dammsuga om en allergiker ska komma på besök? Och den där frasen som allergiker så ofta får höra – ”min hund kan man inte vara allergisk mot” – stämmer den verkligen? Här reder vi ut fem av de vanligaste myterna om hundallergi.

1. ”Det finns allergifria hundraser”

Nej, det stämmer inte. Varje hund har en unik allergenprofil och det är större skillnad mellan individer inom samma ras än mellan raser.

2. ”Om jag städar ordentligt kan du komma hem till mig trots att jag har hund”

Städar man ordentligt kan man visserligen minska halten pälsdjursallergen men hundallergen kan spridas via luften. I en bostad där det finns hund finns det allergen överallt – även på väggar och i taket. Därför räcker det inte med att dammsuga och våttorka, allergiframkallande ämnen kan finnas kvar i flera år även om man städat ordentligt.

3. ”Ta bara lite medicin så kan du träffa min hund”

Allergimedicin kan ofta lindra symtom tillfälligt om man har lättare besvär av sin allergi. Har man svårare pälsdjursallergi hjälper inte enbart medicin, då klarar man helt enkelt inte att träffa några hundar, särskilt inte inomhus. Har man astma som utlöses vid kontakt med hundar bör man helst inte träffa hundar alls. Då kan man förvärra sin allergi. Det är också viktigt att tänka på att alla allergiker har en unik allergiprofil. Det som gäller för en hundallergiker gäller inte nödvändigtvis för en annan.

4. ”Att ha hund kan skydda mot allergi”

Det kan stämma under det första levnadsåret. Men har man redan utvecklat pälsdjursallergi bör man inte ha pälsdjur hemma och inte i onödan träffa djur. Kontakt med djur kan förvärra besvären och risken att utveckla astma ökar.

5. ”Hundallergi är inte lika vanligt som kattallergi”

Sensibilisering – alltså vaccinering – mot hund är lika vanligt som mot katt. Dessutom är det jobbigare att vara allergisk mot hund. Katter har man sällan med sig ut på stan medan hunden följer med sin ägare på bussar och tåg, till kaféer och restauranger. Som hundallergiker är det svårt att helt undvika att komma i kontakt med hundar.

Åsa Karsberg
Toppbild: Brittany Colette, Unsplash

Källa: Astma & Allergi Förbundet och allergiforskaren Hans Grönlund

 

Om jag bara är lite allergisk och ändå vill ha hund. Vad kan jag göra då?

  • Schamponera hunden regelbundet. Allergiforskaren Hans Grönlund och hans team har tagit fram ett särskilt hundschampo som du kan tvätta hunden med och som minskar mängden allergen. Det kan du läsa mer om på tillverkarens hemsida.
  • Låt inte hunden sova i sängen eller vara i ditt sovrum och låt inte hunden slicka på dig – i saliven finns ju allergen.
  • Du kan också ta reda på din allergiprofil och leta efter en hund med en allergenprofil som är bra för just dig. Det kan du läsa mer om på Allergenius hemsida.
Hund i säng
Låt inte hunden sova i din säng om du är allergisk. Foto: Claudia Manas, Unsplash