Hund i ljusgrå hundbädd från Bia

Vad behöver valpen? Inköpslista och guide för dig som ska skaffa hund

Du har bestämt dig för att skaffa hund och äntligen är det dags att välkomna din nya familjemedlem. Men vilka hundsaker behöver du egentligen köpa?

Hundliv har besökt Ellios hund och katt på Gärdet i Stockholm och tittat närmare på vad som kan ingå i ett baspaket, oavsett om du ska köpa en valp eller adoptera en vuxen hund.

Välja halsband eller sele?

Halsband i alla möjliga utföranden är något som det finns gott om i butiken. Men det finns även ett stort utbud av selar.

– I valet mellan halsband och sele är sele att föredra men man bör ha i åtanke att valpar växer fort. Dessutom är det inte så lätt med alla remmar innan valpen lärt sig att gå i koppel. Och när man har bråttom ut kan det ju vara skönt att slippa krångla med selen, förklarar Lena som är säljare i butiken.

Hundbädden ska ge stöd och vara lättskött

Du bör ha minst en bra sovplats till din hund och den ska du välja med omsorg.

– Det man ska tänka på är att det finns bra stöd i hundbädden. Inte minst om du har en större hund som annars lätt kan få problem med armbågarna, säger Lena och visar butikens bästsäljare som har stadig skumgummifyllning och praktisk galonklädsel som lätt kan torkas av.

Enligt Lena är det också viktigt att hundbädden placeras i samma rum som du själv sover i eftersom hundar är flockdjur som annars kan känna sig bortstötta.

Lämplig matskål med rätt hundmat

Matskål då? Måste man köpa en specifikt för hunden eller räcker det att använda vilken skål som helst?

– Självklart kan man använda en lämplig skål om man har en men det finns ju så många roliga att välja mellan! Och glöm inte att kolla vad hunden har ätit tidigare så att du kan köpa samma sorts mat. Det gäller oavsett om du köpt en valp eller adopterat en vuxen hund, säger Lena.

Inköpslista för hundsaker
Ett förslag på inköpslista för nya hundägare.

Tvätta pälsen med hundschampo

När det gäller schampo ska husse eller matte inte dela med sig av sitt eget eftersom det har ett annat PH-värde som riskerar att irritera hundens hud.

– Tvärtemot vad man skulle kunna tro kan hundar i stan behöva tvätta pälsen oftare än hundar på landet. Oren stadsluft som avgaser tenderar att stanna kvar i pälsen på ett annat sätt än lös smuts om kan borstas bort, berättar Lena.

Aktivera hunden med leksaker och godis

Sist men inte minst behövs lite olika leksaker, åtminstone 2–3 stycken att variera mellan. Lenas råd är att satsa på aktivitetsleksaker, till exempel bollar att gömma godis i.

– Att aktivera sin hund genom att låta den leta efter godis är att föredra framför att stå att kasta en boll som hunden apporterar timme ut och timme in.

Text och foto av inköpslista: Pernilla Granberg

Toppbild: Bia