Foto på hunden Doggie, av rasen Coton de Tuléar.

Mitt liv som fotomodell

Doggie och hans kompis Zigge jobbar extra som fotomodeller och filmstjärnor. De fotograferas för reklam och spelar in film. Här berättar deras mattar om extrajobben som båda älskar.

– Doggie är relativ nybörjare. Vi startade för ungefär två år sedan, säger Nina Younger, Doggies matte.

Hur kommer det sig att Doggie jobbar som modell?

– Det hela började genom min goda vän Cia och hennes hund Zigge som också jobbar som modell. Hennes syster driver en hundagentur, och vi tänkte att det kanske vore kul också för Doggie att testa. Många hundar gillar ju att vara aktiva, ja att arbeta helt enkelt, fortsätter Nina.

­­­Doggie älskar att göra tricks och trivs att stå i centrum. Han gillar att träna in nya konster och att jobba på plats med foto och film.

– Han är den äldre och klokare av våra två hundar. Han har stor integritet och är en liten cirkushund som inte får nog av att göra sina tricks, säger Nina. Hans brorsa Svante som också är av rasen Coton de tuléar är inte alls intresserad på samma sätt.

Doggie övar och tränar så klart för att klara av jobben. Till ett jobb lärde sig Doggie att ”skämmas” genom att lägga en tass över ögonen.

– Lite knepigt att lära en hund detta men vi fick tipset att sätta en tejpbit på nosen, men det fungerade inte, säger Nina. Däremot lärde han sig snabbt genom att vi blåste på hans nos.

Doggie är speciell eftersom han kan lägga ner huvudet i golvet på kommando, vilket tydligen är ovanligt.

GW:s deckarserie på kanal 5

Under våren har Doggie och Nina varit med i inspelningen av Leif GW Perssons deckarserie ”Det som göms i snö”. Serien sändes på kanal 5 nu under hösten. Doggie var precis vad regissören ville ha, en liten vit och fluffig jycke.

Ofta blir det mycket väntan under en filminspelning, och djuren har långt ifrån lika mycket tålamod som vi människor. Att muta med skinka är ett bra knep, men efter 25 tagningar funkar det inte längre. Den första inspelningsdagen funkade det klockrent men inspelningsdag två fick vi vänta jättelänge. Doggie ledsnade och högg till och med efter en skådespelare.

– Det är många personer närvarande på en inspelningsplats, och många har ingen vana alls av att vara med djur eller har någon kläm på vad hundarna kan eller inte kan göra.

Vad behövs för att bli hundfotomodell?

För att man ska kunna bli listad för agenturen Dogmodel & Co, så måste hunden lyda kommandon, även på avstånd. För Doggie och Nina tog det flera år innan de fick det första jobberbjudanden som var Karlsson på taket på Dramaten.

– Det tackade vi nej till eftersom Doggie inte gillar barn, skrattar Nina.

Ibland blir det ofta – ibland mindre ofta och man tjänar inga pengar. Ett tips är att träna sin hund och kanske gå en lydnadskurs. En annan sak att överväga är att man måste kunna följa med sin hund på inspelning eller fotografering, något som ofta sker på dagtid på vardagar. Ibland behöver en specifik scen tränas in.

– Som kuriosa kan nämnas att Doggie nyser på kommando. Men det är Zigge som är superproffset, han har långt mer inspelningstid än oss, avslutar Nina.

Zigge en riktig diva på catwalken

–Jack Russel-killen Zigge är den absoluta stjärnan när vi fotar eller filmar, en riktigt diva, säger Cia Röed Hedberg, Zigges ägare.

Hunden Zigge av rasen Jack Russel fotograferad med renhorn på huvudet för Lindex julkampanj 2017.
Här är Zigge fotad för Lindex julkampanj 2017. Foto: Lindex

– Ni ser på bilden, hur han liksom njuter och flirtar med kameran, fortsätter hon.

Det började med ett enkelt jobb

– Det är alltså min syster Tina som driver agenturen med hund- och djurmodeller och det blev liksom naturligt att testa, säger Cia.

Zigge fick sitt första jobb redan innan han ens fyllt ett år. Det var för ett tyskt modemagasin som fotograferade ute på Landsort.

– Det var ett enkelt jobb, säger Cia. De ville ha en gullig valp som accessoar, så han sprang runt i koppel när de fotograferade. Men det visade sig att han hade fallenhet för modellandet.

För att få jobb måste man träna

Att träna är så klart både viktigt och grundläggande. Ofta måste man även öva in specifika scener eller tricks för att det ska fungera ute på fotografering eller inspelning.

– Zigge har alltid varit lättlärd och lär sig extra snabbt med hjälp av en klicker.

Klickern är en liten plastdosa med ett metallbleck som klickar då hundföraren trycker på den. Den används för att förstärka rätt beteende och samtidigt att lära hunden att det kommer en belöning, till exempel hundgodis. Det positiva är att man kan börja använda metoden redan när hunden är valp. Klickermetoden kallas också ”positiv förstärkning”.

– Det finns övningar på nätet eller kurser att gå. Surfa runt och kolla. Det är bra att vänja hunden vid olika miljöer och det är självklart att den måste fungera bra med människor, tipsar Cia.

En riktig fotomodell

Zigge är verkligen en riktig fotomodell. Har sin egen portfolio, alltså en mapp där han presenterar bilder av tidigare jobb han gjort.

– En anledning till att det gått så bra för Zigge är att han på många sätt intuitivt fattar vad han ska göra när vi är på inspelning eller fotografering, säger Cia. Han förstår dessutom vilka han ska smöra för. När vi är hemma eller ute och går är han helt ointresserad av andra människor, men när vi är på jobb är han hur gosig som helst, vill bli klappad och sitta i knät.

2011 var Zigge med i teve-serien ”Huset fullt av hundar”, i vinjetten. Han har alltid fungerat bra med andra hundar och djur. Det är också en av anledningarna till att han fått många jobb.

Klipp från ”Huset fullt av hundar” 

– På en annan inspelning skulle han ”prata” med killen satt bredvid. Zigge gjorde rätt men inte skådespelarna. De sa fel saker, tittade åt fel håll och så vidare. Just det där med att prata är en konst han är bra på, han har till och med gjort ett jobb som hallåa hos en svensk myndighet. Se klippet från Jordbruksverket här

Som en arbetshäst

Zigge älskar verkligen att vara ute på inspelning. Han vill alltid leverera och han har aldrig arbetsvägrat.

– En gång blev vi med kort varsel inkallade som ersättare för en bulldogg som hade blivit sjuk. Vi kom till inspelningsplatsen men helt plötsligt behövdes inte Zigges insatser. Han blev riktigt deppig för han ville arbeta.

När systern Tina, som har agenturen, kommer och hälsar på så tror Zigge att det är jobb på gång.

– Jag minns särskilt en gång då Tina behövde låna min bil. Zigge blev som vanligt jätteglad för att träffa henne. Men helt plötsligt stack hon, utan honom. Han blev förvånad, irriterad och rastlös.

Zigge gillar kameror

En lördag eftermiddag kom Cias fotointresserade granne in på tomten för en fika. Han hade kameran runt halsen för att fotografera sina egna hundar.

– Zigge flinar upp sig och sätter sig framför grannen med kameran. Och tittar rakt in i den. Han äter kameran, ända in i linsen, ler Cia.

Hur ofta är ni ute på jobb?

– Hundrasen Jack Russel hade uppsving under en period och då var det mycket jobb, säger Cia. Men det är kunden som bestämmer. De frågar ofta väldigt ofta efter specifika tricks eller raser. Det kan vara allt från en gång om året – till flera gånger.

Under våren 2018 har Cia och Zigge haft sex inspelningsdagar eftersom han är med i filmen ”Lyckligare kan ingen vara”. Filmen har biopremiär är den 21 december i år.

Reklam för filmen Lyckligare kan ingen vara med hela ensemblen, inklusive Jack Russeln Zigge.
Zigge gör reklam för filmen Lyckligare kan ingen vara. Foto: Jarowskij Sverige AB. 

Vad tycker du man bör tänka på om man vill börja som statist/skådis med sin egen hund?

– Träna, träna, träna. Hemma eller på promenaden. Man ska ha en ras som gillar att jobba. Hunden måste tycka att det är kul och gilla uppmärksamheten. Zigge har ingen broms, han gör allt för att få en belöning. Det är också bra att ha en god grundlydnad för din hund, avslutar Cia.

Vad kallar man det förresten? Hundfotomodell, eller?

– Haha, det låter bra, säger Cia med sin gladaste röst.


Doggie:
Ras: Coton de tuléar.
Ålder: 8 år.
Familj: Brodern Svante och mattarna Nina och Alice, och husse Björne.
Intressen: Göra tricks, vila och hänga med husse och mattarna.


Zigge:
Ras: Jack Russell.
Ålder: 9 år.
Familj: Kompisarna katten och kaninen. Matte och husse Cia och Tobbe.
Intressen: Matte, långa promenader, ligga i solen hänga vid poolen, simma.


Dogmodel & Co – en agentur för djur till tv, film, teater och övriga evenemang
Agenturen är specialiserad på att besätta roller för hundar och andra djur till film, tv, reklam, fotografering, teater och evenemang. De utbildar och tränar också djuren.

Läs mer på Dogmodels webbplats


Text och toppbild: Johnny Oxblod