Jag och min kända matte – mitt liv som hund med en barnskådespelare

Att filmstjärnor delar sin tid mellan glamorösa tillställningar och slitsamma timmar framför kameran vet nog de flesta. Men hur är det egentligen att vara hund i en familj där skådespeleriet tar mycket plats? Hundliv har som första och enda hundsajt lyckats få en pratstund med Fanny, som är fyrbent familjemedlem till den prisbelönta barnskådespelaren Nike Ringqvist.


Jag: Fanny, 5 år, blandrashund

Aktuell med: Stockholmsbesök!

Kan även ses i: Malmös parker och hundrastgårdar, oftast i full fart på språng med lika leksugna hundkompisar.

Matte: Nike, 12 år, barnskådespelare

Aktuell med: Fick nyligen ta emot pris som ”Årets barnskådespelare” på Västerås Filmfestival för sin roll i långfilmen ”Trädgårdsgatan”.

Kan även ses i: TV-serien ”Önskans hjärta”, ”Bacillakuten”, ”Wallander: Sorgfågeln”, ”Krig” och ”Halvvägs till himlen”.


Hej där Fanny, hur mår du?

Bara bra, tack! Jag har just kommit tillbaka från en härlig långpromenad där jag tog ett uppfriskande bad och hittade många roliga kompisar att leka med.

Hur påverkas din vardag av att ha en skådespelare i familjen?

Matte repeterar en del hemma och då får jag ofta rycka in som statist. Jag har spelat både prinsessa och polis. När matte spelar in är hon borta en del. Det roligaste är att åka och hämta henne. Alla på inspelningen vill gärna hälsa på och klappa mig. Då känns det faktiskt lite som att det är jag som är stjärnan!

Finns det något särskilt minne du vill dela med dig av?

En gång hade de haft ett dukat bord med på en inspelning, en härlig middag med köttbullar och korv. Men när den kommit med på bild var den kall och skulle slängas. Då var det tur att lillmatte skulle hämtas precis då, så att jag kunde ge scenografen en blick som fick henne på andra tankar. Maten försvann ner i min mage i ett nafs, så det var tur att scenen blev bra och inte behövde tas om …

Känner du dig orolig för din unga matte, kändislivet kan ju vara ganska tufft?

Nej, inte alls, för min matte är också tuff! Hon är trygg i sig själv och har inte förändrats alls sedan hon började skådespela och gå på de där fina festerna och ta emot pris. Och fortfarande trivs hon bäst hemma i soffan med mig!

Har du själv funderat på att börja inom filmbranschen?

Ja, det har jag faktiskt. Och när jag såg fikabordet på den senaste filminspelningen bestämde jag mig helt säkert för att jag också ska bli skådespelare. Nu letar jag intressanta roller och svansar lite extra runt fötterna på regissören när jag följer med matte på inspelning.

Vilka tips kan du ge andra hundar som lever med filmstjärnor?

Finns där för din människa och var trygg och stöttande. Då kan du hjälpa till att skapa en bra balans mellan skogspromenader och röda mattan. Men glöm inte att också själv se till att utnyttja fördelarna med film- och kändislivet. Där kan du knyta viktiga kontakter och få både roliga upplevelser, klappar och godsaker. Och vem vet, kanske även en drömroll?

Text: Pernilla Granberg
Toppbild: Viktoria Ringqvist (foto) Pernilla Granberg (montage)