Kenzie, Irländsk röd zetter, poserar framför sina rosetter från utställningar Foto Hanna Olander

Hemma hos Kenzie hänger rosetterna på rad

Hemma är hon familjens clown men så snart irländska settern Kenzie närmar sig utställnings­ringen blir hon fokuserad. Och det har gett resultat – utmärkelserna på väggen hemma i gästrummet är många. Välkomna hem till Kenzie och hennes syster Chloe.

På övervåningen i det röda Bullerbyhuset med vita knutar en bit utanför stan bor den irländska röda settern Kenzie, snart tre år, och sjuåriga Chloe, en blandning mellan Tibetansk spaniel och Cockerspaniel. Och så matte Hanna Olander och husse Rasmus Malm.

Flytten hit från lägenheten i stan gick för sex månader sedan och blev en riktig fullträff, inte minst för hundarna.

– Vi kände direkt när vi kom in i huset att vi hittat hem. Och på Kenzie märks det väldigt tydligt att hon trivs här. Hon älskar att komma hem! Sitter vi i bilen börjar hon tjuta så snart hon känner igen sig, säger Hanna.

En säng i varje rum

Mycket av livet hemma kretsar kring hundarna. Deras leksaker sprids snabbt ut över golvet trots att Hanna försöker hålla städat. De ska tränas, badas och fönas och i husets alla rum finns en bädd för dem att vila på. Bäddar som i och för sig används i varierande grad. Chloe väljer alla gånger värme framför bekvämlighet och soliga dagar hittar man henne utslagen varhelst där finns en solfläck på golvet.

Kenzie däremot är alltid redo, och när hon vilar gör hon det på helspänn. Vid minsta rörelse från Hanna spritter hon till och hoppas att något ska hända.

– Livet är ett helt äventyr för henne, hon måste alltid vara på hugget, säger Hanna.

En riktig vinnarskalle

Kanske är det nyfikenheten som gör henne till en sådan fantastisk utställningshund. Och konsten att fokusera.

– Man måste träffa Kenzie först hemma och sedan på utställning för att förstå hennes vinnarskalle, säger Hanna. När hon kommer fram till tävlingsplatsen tycker hon att det är jätteroligt och showar, men sen, när hon får på sig sidenjackan som en boxarrock, då är det game. Då blir hon lugnare, coolare, sparar energi.

Håller löftet till uppfödaren

Hanna är däremot fortfarande lika nervös som första gången de ställde ut. Då var Kenzie åtta månader och de var båda noviser. Uppfödaren ställde kravet att Kenzie måste ställas ut åtminstone en gång. Och som den perfektionist Hanna är tog hon uppgiften på stort allvar och de gick kurser och tränade och tränade.

Resultatet? Kenzie blev bästa valp redan på första utställningen och vann sin första utmärkelse. Efter det kunde de inte gärna göra annat än fortsätta.

Nu hänger rosetterna som troféer i gästrummet. De är många med tanke på att Kenzie bara är knappt tre år och hon poserar gärna framför dem.

– Hon vet att de är hennes, säger Hanna.

Skvallrar för matte

Men Kenzies stjärnstatus är inte mycket att komma med på hemmaplan tycker Chloe. Här är det hon som bestämmer. Blir de osams över en leksak eller en tappad köttbulle stirrar de på varandra tills Kenzie ger sig och lommar iväg för att söka tröst hos Hanna.

– Kenzie är som ett barn, hon kommer alltid och skvallrar och hämtar mig för att visa vad Chloe har gjort.

Schweiz nästa

I november är det dags för nästa utställning. Då ska familjen till Schweiz och förhoppningen är att Kenzie då ska vinna de utmärkelser som saknas för titeln Internationell utställningschampion. Då får hon lägga till CIE framför sitt fullständiga namn RLD N Happy Luukes Kenzo.

– Det är inte så mycket priser eller pengar man vinner, det handlar om äran och meriten, säger Hanna.

Och om rosetterna hemma på väggen.

Text: Sara Peterssohn
Foto: Hanna Olander, Rasmus Malm

Vill du veta mer om Kenzie?
Du hittar henne på instagram.com/kenzie.theirishzetter