Hemester utan skärm – så får du med barnen ut på aktiviteter

Barn med spelkonsoll
Det är inte alltid lätt att slita sig från en roligt dataspel för att följa med ut på hemesteraktiviteter. Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Hemesterplanerna är färdiga och du ser fram emot utflykter med hela familjen – men barnen protesterar. De vill hellre stanna hemma vid en skärm. Hur får du med barnen ut? Sandra Dahlén, vars bok Frigående barn finns i bokhandeln i höst, menar att vi både måste våga ta fajter – och ta det lugnt.

– Vad barn vill och vad barn behöver är inte alltid samma sak. Som vuxen är det viktigt att kunna skilja mellan behov och önskemål – och ta ansvar för att barnens behov blir tillfredsställda även när de krockar med deras önskemål i stunden, säger Sandra Dahlén, som i höst är aktuell med en bok om barns behov av rörelse – och för att de ska kunna få det krävs skärmfri tid.

Hon uppmanar oss vuxna att ha tydliga skärmregler och våga ta nödvändiga fajter såväl i vardagen som på hemestern. För den som vet hur viktigt det är för barnen att inte fastna för länge framför datorn tror hon att det blir lättare att stå på sig. I sin bok tar hon upp flera studier som visar på betydelsen av att barn och unga är ute, får dagsljus, leker och rör på sig för att utvecklas och må bra både fysiskt och mentalt. Här finns även fakta som visar att det ökande stillasittandet är en omfattande hälsoutmaning.

– Vi ska alltså inte ska ta strid med våra barn bara för att vi själva tycker att det är kul med utflykter på hemestern, men vet vi att de mår bättre av att hänga med ut i skogen än att sitta inne och spela hela dagen måste vi ta ansvar för det, säger hon.

Förbered barnen innan

Porträtt av författare Sandra Dahlén
Sandra Dahlén har skrivit Frigående barn – en föräldrabok om det farliga stillasittandet och hur vi tillsammans tillgodoser våra barns behov av rörelse, som ges ut av Leopard förlag i september 2021.
Foto: Saga Berlin.

Det är viktigt att inte underskatta apparna och dataspelens dragningskraft, menar Sandra Dahlén. De är konstruerade för att hålla kvar sina användare – stora som små. Därför kan det vara bra att förbereda barnet på utflykten och räkna in den tid det kan ta att få med sig en person som inte vill sluta spela eller titta på film.

– Precis som de flesta vuxna tycker barn inte det är kul att behöva avsluta mitt i det roligaste de vet. Själva kanske vi är jättepeppade efter att ha planerat och fixat matsäck men barnen kanske inte är lika förberedda, säger hon.

– De lever dessutom mer i nuet, och för en del barn är alla övergångar besvärliga. Men när de kommit ut blir det oftast ändå bra.

Barn behöver leka även utan vuxna

Sandra Dahlén tror att vi behöver se över hela förhållningssättet till aktiviteter hemma – även när vi inte har hemester.

– Barn behöver tid att leka – både utan vuxna och utan skärmar. Gör vi olika saker hemma så att valet inte bara står mellan utflykt och skärmtid tror jag det blir lättare att få med sig barnen ut utan bråk.

Väl ute kan det också vara bra att låta barnen vara lite ifred.

– Som vuxen kan det vara kul att leka med barnen, men vi ska inte tro att vi måste göra det. Barn kan och ska också leka själva, och helst med andra barn, säger hon.

Vuxna kan nämligen sällan leka och röra sig på det sätt barn behöver, och tröttnar ofta efter ett tag.

– Vi behöver öva på att bara sitta där med vår kaffekopp och bok utan att avbryta leken genom att uppmana dem att vara försiktiga eller inte blöta ned sig, säger Sandra Dahlén.

Våga ta det lugnt

Kanske är det till och med så att vi ska lägga mer krut på att hitta lekkamrater till barnen än att planera utflykter för hemestern.

– Jag tror det är fel tänkt om vi tror att vi vuxna hela tiden behöver hitta på aktiviteter. Även barn behöver kunna vakna på sommarlovet utan att ha ett späckat schema. Ger vi dem bara möjlighet att leka utan att skärmar eller föräldrar som går in och styr upp så kommer de på egna aktiviteter efter ett tag. Då kan de hamna i flow och leka hur länge som helst. Så får även barnen semester på ett sätt som varken skärmar eller föräldraorganiserade aktiviteter kan ge, säger Sandra Dahlén.

Text: Karin Backström

Sandra Dahléns bästa tips:

  • Skilj på behov och önskemål
  • Våga ta fajten för barnets behov
  • Ha tydliga skärmregler
  • Familjelink (kan användas för att stänga av barnens appar under vissa tider)
  • Underskatta inte skärmens dragningskraft
  • Ge barnen möjlighet att leka
  • Ha tålamod (är vi vana vid ständig skärmstimulans kommer vi ha tråkigt tills vi vant om oss)

Om skärmtid och rörelse

  • Barn kan sitta framför en skärm och må bra. Men sitter de för mycket framför en skärm mår de inte bra eftersom de behöver socialt samspel på fler sätt. Och rörelse, dagsljus och frisk luft!
  • Barn som inte får ha skärmar alls mår lika dåligt som de som har för mycket. De hamnar utanför och tappar umgänge.
  • Barn och unga ska röra sig så de blir varma minst en timme om dagen.
  • Minst tre gånger i veckan behöver de anstränga sig ordentligt
  • I en tid när spontanidrott och utelek i allt högre grad ersätts med skärmaktiviteter rör sig endast 80 procent av världens ungdomar så mycket som de behöver.
    Källa: Sandra Dahlén och Världshälsoorganisationen (WHO).