Balkongodla med barn: fem tips på vad ni kan odla som är enkelt att lyckas med och som går att äta.

Ska du semestra på hemmaplan i år? I så fall är det ett perfekt tillfälle att prova på att odla tillsammans med barnen. Vi listar fem tips på vad ni kan odla som är enkelt och ätbart.

1. Jordgubbar i amplar

Jordgubbar är många barns favorit och nästan ett måste på balkongen. För balkongodling är ampeljordgubbar en sort som passar särskilt bra. Sorten blommar flera gånger under sommaren vilket gör att skörden kan bli stor även om du bara har några få plantor. Bäst är att sätta jordgubbsplantorna i just en ampel så att de får mycket sol.

Av Petar43 – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38185583

2. Salladsblad i balkonglådorna

Det är superenkelt och billigt att odla salladsblad, så kallad plocksallat. En påse fröer ger stor skörd. Köp ändå gärna två eller tre sorter och gärna med olika färg och form på bladen. Det gör det roligare att både odla och äta salladen. Sallat är perfekt att så i balkonglådor. Genom att så olika sorters sallatsblad i varje balkonglåda kan man skapa vackra och spännande kombinationer.

3. Plantera tomater i krukor

Tomater är uppskattat av stora och små och är också lättodlade. För balkongen är det bäst att välja busktomater eftersom de är mer kompakta och lättare står emot alla slags väder. Köp färdiga plantor och plantera dem i stora krukor. De behöver mycket sol, vatten och näring under hela sommaren för att ge en bra skörd. Om du inte vill investera i stora och oftast dyra krukor kan du istället köpa vanliga plasthinkar. Tänk då bara på att göra hål i botten och placera hinken på en tallrik.

Av Petar43 – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42791807

4. Sätt örter i balkonglådorna

By Rasbak – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1807777

Persilja, basilika, mynta eller oregano? Välj de sorter ni själva tycker om eller är nyfikna på, då kommer de till användning och det blir roligare att odla. Köp färdiga plantor och sätt i balkonglådorna. Ett tips är att plantera sorter som vill ha det torrt i en balkonglåda (oregano, timjan, rosmarain, citronmeliss) och sorter som vill ha mer vatten i en annan (basilika, mynta, persilja, gräslök).

Kryddor kanske inte alltid är de små barnens favoriter men genom att odla dem själva kan det bli lättare att våga smaka. Varför inte göra det till ett gemensamt projekt och komma på något roligt och annorlunda sätt att använda örterna till? Till exempel kan ni blanda basilikan i en smoothie eller göra jordgubbsglass med myntasmak. Oregano till pizzan är annars ett säkert kort.

5. Ha bara blommor som går att äta och prova att äta dem!

Penséer må låta tråkigt att ha under sommaren men faktum är att de är både billiga och ätbara. De blir också finare ju mer barnen knipsar av blommorna. Andra blomsorter som både är lättodlade och ätbara är ringblommor och krasse. Blommor är inte något varken vuxna eller barn brukar äta. Att det är nytt för alla gör det till en spännande utmaning – vem vågar ta första tuggan? Vilken blomma smakar bäst?

Olika sorters penséer i krukor på ett trallgolv.
Penséer är fina att garnera tårtor och bakverk med. Något till sommarens kalas kanske? FOTO: Emma Persson