Gör en parklekssafari på hemestern

Söker du hemesteraktiviteter som både passar för spring i benen och lugnare stunder? För den som hemestrar med barn kan stadens 45 olika parklekar vara till stor glädje för både barn och vuxna. Bada i plaskdamm ena dagen. Snickra dagen efter. En safari mellan några av Stockholms parklekar är en hemesteraktivitet som kan vara minst lika rolig som en tågluff för den som hemestrar med barn.

Jag lutar huvudet mot den röda stugväggen. Solens strålar snirklar sig in mellan de ståtliga träden och värmer ansiktet. Jag tar en klunk av det nybryggda kaffet som jag köpt till rimligt pris, och vinkar åt barnen som tankar sina trampbilar på bensinstationen i miniatyr tillsammans med några nyfunna lekkamrater. Strax ska vi gå och titta på när fåren i hagen får mat. Känslan av att vara på landet infinner sig, även om jag är mitt i staden.

45 olika parklekar

Runt om i Stockholm finns 45 parklekar. Stora Blecktornsparken på Södermalm är en av dem. Bara tio minuters promenad från kommersen och trafiken vid Skanstull ligger den där med två små röda stugor intill stora grönytor och ett litet berg. Bortom två långa rutschkanor doftar det av hö från hagar där får och getter har sitt sommarbete och i ett hus intill bor grisar, marsvin och kaniner.

Här finns alla de klassiska lekverktygen. Barnen hoppar runt bland studsmattor, klätterställningar, linbana, pingisbord – och precis som på andra parklekar finns småcyklar, bollar, styltor, pingisracket och hopprep att låna.

Parklekssafarin fortsätter

Tiden går fort när hela familjen trivs och strax börjar det skymma. Trampbilarna och cyklarna åker in i förråden, men många familjer dröjer sig kvar på picknickfiltar och vid matsäcksbord. Jag tar fram telefonen och går in på stadens informationssida där det står allt man behöver veta om olika parklekar – som ifall de har grill, skötbord eller säljer fika. Vilken ska vi ta i morgon? Blir det den där det finns en stor drake, eller den med plaskdamm? Eller kanske ska vi ta oss till den där man kan snickra, eller den med skateboardramp?

För den som hemestrar med barn kan en tur mellan några av stadens olika parklekar vara minst lika rolig som en tågluff i Europa.

Text och foto: Karin Backström

Fakta: Parklekar

  • Det finns 45 parklekar i Stockholms stad.
  • Den första parkleken i Stockholm startades i Vasaparken redan för 105 år sedan.
  • Som mest fanns det 200 parklekar i Stockholm för 30 år sedan.
  • En parklek skiljer sig från en vanlig lekpark genom att den är bemannad vissa tider. Personalen är inte där för att passa barnen utan för att underlätta lek – och ibland ordnas organiserade aktiviteter.
  • Källa: Wikipedia och Stockholms stad