Ta tunnelbanan till en 4H-gård och njut av landet i stan

För den som längtar efter djur och natur men är kvar i Stockholm i sommar är det ett trevligt alternativ att åka till en 4H-gård. Det finns flera stycken inom tunnelbanenätet och de är helt gratis att besöka. En av dem är Eolshälls 4H-gård i Axelsberg, en lantlig idyll fyra stopp från Hornstull.

Enligt Google maps är det elva minuters promenadväg från Axelsbergs tunnelbanestation till gården. Det är en promenadväg genom blandad bebyggelse – höghus, radhus och industriområde avverkas i snabb takt. Och plötsligt, som från ingenstans, dyker en stor röd lada upp i vårt synfält. Och till höger om den två vita fjällkor i en stor hage. Det är tydligt att vi är framme på gården.

Hembakat fika och gårdsdjur

Närbild på Lisen som är 1,5 år gammal, iklädd en rosa overall. Hon äter en bulle som de köpt på Eolshälls 4H-gård.
Det finns kaffe, te och hembakade kakor och bullar för självbetjäning vid Eolshälls 4H-gård. FOTO: Emma Persson

Fikabordet med självbetjäning fångar direkt vår uppmärksamhet. Där finns hembakade kanelbullar och flera sorters småkakor.  

I kön träffar vi Anna Andrée och dottern Lisen, 1,5 år. Det är tredje gången de är här.

Lisen älskar att vara här. Just nu tycker hon väldigt mycket om får, så hon tycker det är jätteroligt att komma hit och titta på dem. Men det är mysigt för mig också, det känns som att vi är på landet när vi är här, säger Anna Andrée.

Anna Andrée berättar att de har varit på andra 4H-gårdar också, men att Eolhälls 4H-gård är deras favorit just nu.

Det är väldigt mysigt här. Det brukar inte vara så mycket folk här och det är skönt. Det gör att Lisen kan få springa runt som hon vill och jag behöver inte tänka så mycket på att vi behöver hålla avstånd.

Perfekt att besöka en 4H-gård under pandemin

Hon berättar att hon särskilt uppskattat 4H-gårdarna som föräldraledig under pandemin eftersom mycket annat har varit inställt.

Till och med öppna förskolorna och biblioteken var stängda ett tag. Men vi har alltid kunnat åka hit och till de andra 4H-gårdarna. Det har inte varit så många andra här samtidigt som oss, men vi har alltid träffat någon.

När vi besöker Eolhälls 4H-gård är det tidig vår och inte många andra är här. Men via deras hemsida förstår vi att gården är desto mer populär under sommaren. Deras många sommarläger är nästan fullbokade. Men för oss som bara vill njuta av den lantliga miljön och titta på djuren är det perfekt att kunna vara spontana och besöka gården när vi vill.