Upptäck skulpturskatten i Västertorp
Vill du se på konst på din hemester? Då finns mycket att upptäcka i Stockholm, och inte bara på museerna. Ett tips är att ta t-banan till Västertorp, 50-talspärlan med stadens största skulpturpark.
En nyfödd kalv vilar vid en stenmur i Västertorps centrum. Trots att den är gjuten i brons ser den ömtålig ut. De rangliga benen verkar ännu inte bära.
Den lilla kalven, gjord av skulptören Asmund Arle, har legat här sedan 1955. Då invigdes skulpturparken i Västertorp, en av Stockholms nya, moderna förorter. Här skulle konsten vara en del av människors vardag och ha en folkbildande funktion.
– Det som gör Västertorp så intressant är att förorten byggdes med en konstintresserad byggmästare i spetsen. Fritz H. Henriksson var en av sin tids stora konstsamlare. Han hade goda kontakter med många konstnärer och köpte verk av dem, säger Rikard Larsson, Västertorpsbo och författare till boken ”Konsten och Västertorp”.
Barn rider på geten
Än i dag är Västertorp, med knappt 8 000 invånare, Stockholms skulpturtätaste stadsdel. De drygt 20 skulpturer som finns spridda här är väl värda en utflykt. De flesta är också lätta att ta till sig även för barn.
Det gäller till exempel Allan Runefelts ”Gubben och geten”. Otaliga småttingar har ridit på det trinda djuret och både get och gubbe brukar få halsduk och mössa på vintrarna.
Konsten skapar en tidskapsel
Gubben och hans get står mitt på trottoaren, bara några steg från t-banestationen. Tvärsöver gatan vilar Eric Grates ”Liggande kvinna” vid en fontän.
– Den har med åren blivit min favorit, den växer ju mer man ser den. Men det är påfallande hur hög kvalitet alla skulpturer har. De fungerar också som en tidskapsel. I Västertorp möter man 1950-talets traditionella och folkbildande konstsyn. Sedan kom 1960-talet med andra ideal, säger Rikard Larsson.
Ta med picknick
Strax intill centrum ligger parkleken Lugnet. Vid ingången vaktar Liss Erikssons bastanta ”Faster” och inne i parken finns ännu mer konst att upptäcka. Den är också en perfekt plats för lek och picknick, för den som vill ha en paus i ”skulpturjakten”.
Märta Lefvert
Så åker du till Västertorp
- Västertorps t-banestation ligger längs röda linjen, på grenen mot Fruängen. Det går förstås också bra att åka bil, men det kostar att parkera längs gatorna och det kan vara ont om platser.
- Vill du veta mer om skulpturerna och stadsdelens framväxt före utflykten? Läs Rikard Larssons ”Konsten i Västertorp” (Langenskiöld förlag).
Här finns fler skulpturparker
- Marabouparken i Sundbyberg. Parken, vid Marabous konsthall, byggdes som ett rekreationsområde för personalen i den dåvarande chokladfabriken. Hör finns verk av konstnärer som Bror Hjorth, Erik Grate, Marino Marini och Gustav Vigeland. Inget inträde.
- Artipelag i Värmdö. Intill konsthallen finns samlingen ”Skulptur i natur” längs en promenadslinga. Verk av bland andra Maria Miesenberger, Klara Kristalova, Per Kyrkby och Lars Nilsson. Inget inträde.
- Millesgårdens skulpturpark på Lidingö. Här finns verk av Carl Milles i en park med olika terrasser, med utsikt mot Värtan. Inträde (som inkluderar inomhusmuseet).
- Moderna museets utomhussamling på Skeppsholmen. Verk av bland andra Pablo Picasso, Nike de Saint Phalle, Dan Graham och Lars Englund. Inget inträde.
- Prins Eugens trädgård på Waldemarsudde på Djurgården. Verk av bland andra Per Hasselberg, Carl Milles, Carl Eldh och Auguste Rhodin. Inget inträde.
- Hela Stockholm! Det finns gott om skulpturer från olika tidsåldrar, både i Stockholms innerstad och i många förorter. Gå på upptäcktsfärd i parker, på torg och längs gator.
- Tillfällig utomhuskonst. Under pandemin har många konstnärer skapat tillfälliga utomhusutställningar runtom i staden. Håll utkik efter dem på din hemester