Stockholms skönaste vinbarer

Vitt, rött eller kanske orange vin i glaset? Våga testa något nytt på en av Stockholms vinbarer.

Vill du ha lättsamt häng med något trevligt i glaset och lite plockmat vid sidan om? Då är en vinbar det perfekta valet. Enklare än restaurang och det perfekta stället för att testa något spännande vin på glas. Här är listan heta listan till Stockholms trevligaste vinbarer.


Kärleksbrev från Paris

Är du i Paris? Nej, även om allt från den enkla inredningen, det gula kaklet på väggarna och den lågmält fantastiska vinlistan skriker Paris är du kvar på söders trygga gator. Närmare bestämt 25 steg nedför gatan från Åsögatans Café Nizza. På parisiskt manér har krogen knoppat av sig och öppnat en liten bakficka, en “cave” runt hörnet. Perfekt för att slinka in i väntan på middag på restaurangen eller bara för att njuta en enkel fransk tarte med rödlök och fårost och till det ett glas vin. Den mer avancerade väljer kanske ett glas Grignolino och till det oxmärg. Här finns allt från naturvin till erkända klassiker. Inga bokningar, bara drop-in för ”vin en masse, service-rapide”!

Cave Nizza, Borgmästargatan 7, cafenizza.se

Möbeldesign och vin i skön förening

Som om en tårtbit från Vasastans fashionabla delar trillat ner på Söders tråkigaste gata, ja så ter sig Gemla vinbar. Ett minst sagt udda, men inte desto mindre välkommet inslag i Södra stations bakvatten. Mitt emot mataffären Lidls starka belysning. På ett inbjudande vis har svenska möbelföretaget Gemla förenat vackra väldesignade möbler med drycker från vinbönder som arbetar med händerna och hjärtat. Vinlistan är curerad av Anna Mellfors, en av krogstockholms mest välkända naturvinskännare. Den luftiga lokalen känns som en av stadens mer coronasäkra mötesplatser. Här finns också goda möjligheter att smörja kråset med trevliga maträtter. 

Gemla vinbar, Magnus Ladulåsgatan 8D, gemlavinbar.se

Hantverksvin och -kaffe

Savant bar satsar på naturvin framför andra kategorier av vin. Hip-hop från 1990-talet sprakar i högtalarna och hundar är välkomna. Stor rotation på glasviner. Är du nyfiken gul och vill testa dig fram utan att behöva köpa en dyr helflaska, är det här stället för dig. Markus eller Benjamin guidar dig fram i naturvinsdjungeln och här finns också vegetariska smårätter. Savant har också en stark kaffeprofil och är därför det perfekta stället för sällskap med dilemmat att en vill dricka extremt gott kaffe och en annan vill dricka spännande, levande vin.

Savant Bar, Tegnérgatan 4, savantbar.se 

Vin och mat i Sibirien

Babette är mer än en vinbar. Här tar seriös matlagning en större plats än vad som är norm på vinbarer. Olle T. Celton (Café Nizza, Schmaltz, Babette) är en av upphovsmännen. Han langar ut härliga rätter medan Fredrik Lundberg, som också är del av det lilla krogimperiet, väljer vinerna: allt från klassisk Bourgogne till ungersk Kékfrankos eller Pinot från Sonoma Coast. 

Babette, Roslagsgatan 6, babette.se

Elegans i Vasastan

Grus Grus är Vasastans vinbar nummer ett av elegantare snitt. Del av Tranan-etablissemanget men har funnits i några år och etablerat sig på egna meriter tack vare vällagad mat och trevlig atmosfär. Här kan du beställa en klassiker på flaska eller något gjort på en riktigt obskyr druva. Dock inte stället för dig som vill prova ett riktigt vilt naturvin, här regerar elegant på bekostnad av vildvuxet. Däremot finns stora möjligheter att testa en mängd trevliga viner på glas. 

Grus Grus, Karlbergsvägen 14, grusgrusvinbaren.se

Udda vattenhål bakom svampen

Tyge & Sessil var en av stans första vinbarer att erbjuda ett bredare sortiment av hantverksvin från icke-klassiska vinländer, från Österuropa till exempel. Numera ett etablerat vattenhål vid Stureplan, där den krogvana Östermalmspubliken insett att det inte funkar att beställa “en flaska Bordeaux”. Däremot kan du beställa allt från extremt levande till mer eleganta viner från mindre, spännande producenter från hela världen. Stor uteservering.

Tyge & Sessil, Brahegatan 4, tygessesil.se

2 reaktioner till “Stockholms skönaste vinbarer

  1. Nice, nu blir man ju sugen att gå på vinbar! Vet du om någon av barerna har uteservering?

    1. Hej, kul att du blir sugen!
      När jag skrev det här hade inte säsongen med uteserveringar riktigt kommit igång ännu. Men Babette och Tyge&Sessil har uteservering vill jag minnas, Gemla endast ett par bord ute och Savant har bara en träbänk utan bord. /Sophia

Kommentarer är stängda.