Ett bad ångrar man aldrig, oavsett årstid

Vinterbad eller sommarbad, vilket föredrar du? I Sverige är det mer vanligt med kallt vatten i sjöar och vattendrag än att vattnet är varmt som i Medelhavet. Visst har man hört små tillrop, inandningar och skrik vid dopp genom åren även under sommarhalvåret. Och vare sig kallbad eller varmbad, så ångrar man aldrig ett bad.

Karl Hultén från Karolinska institutet förklarar vad som händer med kroppen vid kallbad. -Vid kallbad reagerar kroppen med hundratals fysiologiska reaktioner samtidigt: adrenalin, noradrenalin samt oxytocin, kroppens eget lyckopiller, frisätts vilket innebär positiva hälsoeffekter. Det är som att dricka tio koppar kaffe, säger Karl Hultén.

Badar du på sommaren? Eller badar du året om? Vare sig är en karta över badplatser en bra guide för varma dagar. Eller under den kalla delen av året för att kunna hitta nya stegar som leder en ner i vattnet för ett kallbad.

Stränder och bryggor i Stockholm. Källa kartor Eniro

Att bada på sommaren

Är du en av de som längtar efter sand mellan tårna, svalkande rent vatten och långgrunda stränder? Vissa vill ha möjlighet att hoppa, leka och dyka. Andra vill ha gräsmatta för sin filt och slappa med en bok dagen lång. Att ha möjlighet att äta en glass i kiosken kan väga stort vid val av strand eller så väljs stranden med glassförsäljning bort för att slippa lockelsen. Behöver du kunna köpa mat för heldag vid vattnet eller är picknick med termos det bästa? Vissa av dessa faktorer beror på ålder och andra på ens personlighet.

Vill du hellre kallbad på vintern

På vintern så kan det vara viktigare att veta var en bra brygga med stege finns tillgänglig. Om djupet är tillräckligt för att kunna sjunka ner i det kalla vattnet utan att, med en knäböjning, behöva påverka tyngdkraften själv. Och framförallt om det inte är isbeläggning vid stege som förhindrar doppet. På vintern behöver du ingen strand med glassförsäljning, det som behövs är bryggan med stege. Det bästa på vintertid är såklart en brygga som underhålls med upphackad vak, som vid en friluftsgård eller vid vatten som rör sej och aldrig fryser helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *