Jag saknar SL-remsan!

SL-remsan fanns i bruk i nästan ett halvt sekel men skulle från början bara vara en tillfällig lösning. Den var en mycket uppskattad biljett som gav tonåringar frihet och cyklister flexibilitet. 2013 beslutade SL att det var dags att ta bort den för att fullt ut satsa på det digitaliserade Access-kortet. Jag anser att detta var ett ogenomtänkt beslut.

SL-remsan infördes 1973 tillsammans med enstaka kuponger och med en ny sorts stämpel. Tanken var från början att den endast skulle vara en tillfällig lösning men som sedan fanns kvar i 40 år.

Frihet och flexibilitet

En SL-remsa betydde frihet när man var i tonåren. Man kunde åka vart man ville bara man hade koll på att klippen räckte hela vägen hem. Jag kommer ihåg hur jag och mina kompisar räknade klipp för att se hur långt vi kunde åka under en helg. Räckte klippen både till Smedsuddsbadet vid Fridhemsplan och till festen i Bromma eller var man tvungen att välja?

Cykel eller tunnelbana?

Nu när våren nalkas och cykelsäsongen kommer igång så vill jag ha alternativet mellan att ta tunnelbanan eller bussen om det öser ned någon dag. Problemet som jag tycker är att man aldrig vet om man har tillräckligt med pengar laddat på sitt kort om man inte skapar ett konto och loggar in och kollar och ofta upplever jag att man behöver ta ett snabbt beslut på morgonen efter att man lämnat barnen på skolan och dagis om man ska hoppas på cykeln eller gå till tunnelbanan. SL-remsan gav mer utrymme till flexibilitet i sista stund, vilket jag saknar.

Ett ogenomtänkt beslut?

Man brukar ju säga att det var bättre förr. Jag håller inte med om det utan uppskattar förändringar och nytänk men en sak som jag saknar är helt klart SL-remsan. Den fanns i bruk i nästan ett halvt sekel och jag tycker att SL tog ett ogenomtänkt beslut när de valde att arkivera bort SL-remsan.

Karin Kihl

Liknande inlägg