Nyårshelgen närmar sig och därmed den tid när det kanske avfyras mest smällare och fyrverkerier på hela året. Många hundar upplever ångest och rädsla av skott och pyroteknik. Har du själv en hund som är skotträdd? Här kan du läsa om vad du kan göra för att hjälpa den.
Som hundägare är du säkert medveten om att de flesta hundar är rädda för skott, smällare och fyrverkerier. Något som blir särskilt aktuellt nu när vi närmar oss nyårshelgen. Det märks när hunden kryper in under sängen, gömmer sig i badrummet eller flyr i panik.
Rädslan beror på att hundars känsliga öron kan uppfatta skott och smällare som en intensiv smärta.
Håll dig undan fyrverkerier på nyår
Universitetsdjursjukhuset som är en del av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, råder på sin hemsida hundägare att om möjligt tillbringa nyåret på landet, så långt ifrån fyrverkerier och smällare det bara går.
Bor du i Stockholm kan du till exempel ta din tillflykt till Clarion Hotel Arlanda, som sedan några år tillbaka satsar på ett fyrverkerifritt nyår för hundar och katter. Men om du inte har möjlighet att fira nyår på landet eller på hotell bör du stanna hemma med din hund, hänga upp tunga gardiner framför fönstren och spela hög musik som dämpar ljuden utifrån.
En annan lösning är att ge din hund lugnande medel för att tillfälligt dämpa dess ångest och rädsla. Men enligt Svenska Veterinärförbundet bör det lidande som hunden förväntas uppleva av fyrverkerierna i varje enskilt fall vägas mot de negativa effekterna av läkemedlen.
Träna din hund att vänja sig vid smällare
Vid långsiktig behandling förordar förbundet istället beteendeterapi. Universitetsdjursjukhuset (i en artikel av djursjukskötaren Mariah Andersson och veterinären Lotta Bjerketorp) pekar på två olika sorters terapi mot vad man kallar för ljudfobi.
Den ena är desensitisering. En metod där du i början utsätter hunden för ett mycket svagt ljud av den typ som den är rädd för, för att sedan över en längre period sakta höja ljudnivån tills hunden inte ens reagerar på höga ljud. Det finns bland annat CD-skivor med inspelade ljud på fyrverkerier som du kan spela hemma, för att sedan över en längre tid dra upp ljudnivån.
Den andra metoden, motbetingning, går ut på att ändra hundens olust inför fyrverkerier genom träning, där hunden, när den inte reagerar på ljuden, belönas med mat eller lek.
Svenska Kennelklubben ger dig fler tips
Också Svenska Kennelklubben ger tips, som till exempel:
- Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
- Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
- Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
Till syvende och sist handlar det om att göra allt du kan för att hunden ska slippa plågas.
Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 730 000 hundar är rädda för skott och smällare. Av dem får cirka 35 000 hundar psykofarmaka varje gång smällandet sätter igång. Källa: Svenska Kennelklubben.
Läs också artikeln om hotellen som gillar hundar.
Text: Per Widman
Toppbild: Free-Photos, Pixabay