Golden retriever-valp som sitter i en foderskål.

Så väljer du foder till din hund

Hur du väljer foder avgörs bland annat av din hunds ålder, storlek och aktivitetsnivå. Men också andra saker spelar in. Här ger vi dig råd och tips om hur du väljer foder till din hund.

Som hundägare kan du ställas inför mängder av frågor när det gäller val av foder: Vilka är egentligen bra? Ska det vara torrfoder, färskfoder eller konservfoder? Vilket foder passar just min hund?

Enligt Svenska Kennelklubben är en säck hundmat i din butik oftast så kallat helfoder, vilket betyder att det innehåller alla de näringsämnen som din hund behöver. Samtidigt konstaterar Svenska Kennelklubben att de flesta helfoder som finns på marknaden idag är utmärkta.

Helfoder finns som torrfoder, färskfoder och konservfoder.

Låt din hunds ålder, vikt och aktivitet styra hur du väljer foder

Djurvårdsguiden, som ger råd till hundägare, pekar också på att forskningen tydligt visar att näringsbehovet hos den enskilda hunden beror på var i livet den befinner sig. På samma sätt har hundens storlek/ras, vikt och aktivitetsnivå en stor betydelse för valet av foder.

Valpar är till exempel olika stora och har olika behov av näring. Om du har en valp bör du vända dig till en veterinärbutik för att få råd om vilket foder du ska välja. Behovet av näring förändras också när hunden blir äldre. Därtill kan hundar som är sjuka eller känsliga mot något behöva en särskilt anpassad kost.

Välj mellan torrfoder, färskfoder, konservfoder eller hemlagat

Skål i rostfritt stål med foder i.
Torrfoder dominerar. Foto: kalhh, Pixabay.

Fördelarna med torrfoder är enligt Djurvårdsguiden att de är enkla att hantera och förvara, och att de har god hållbarhet. Färskfoder är ett bra alternativ för hundar som är svåra med maten, då färskfoder ofta har mer doft och smak. Ett annat alternativ är konservfoder som också brukar vara smakrikt.

Du kan även göra hemlagat foder. Men risken är stor att du inte hittar rätt balans mellan olika näringskällor om du inte är mycket påläst om näringsämnen och olika hundars behov.

Torrfoder dominerar bland hundägare

Torrfodren är de som används mest av hundägare. Försäkringsbolaget Moderna Djurförsäkringar konstaterar att 87 procent av fodren som säljs på marknaden idag är torrfoder, cirka tio procent är konservfoder och att du i resten av utbudet som utgörs av cirka tre procent bland annat hittar färskfoder. Därtill får de flesta hundar en mindre del mat i form av hemlagat eller matrester.

Djurvårdsguiden ger fler tips på vad du bör tänka på när du väljer foder, som till exempel:

  • Välj ett särskilt foder för kastrerade hundar då de riskerar att bli överviktiga när energibehovet minskar.
  • Även ett bra foder kan orsaka problem med till exempel mage och tarmar om det ges i fel mängd, och förstås övervikt. Rätt mängd är mycket viktigt!
  • Om din hund inte mår bra av fodret, eller om den äter för lite av det för att den inte tycker om det, ska du naturligtvis byta foder.

Att din hund får rätt foder ser du bland annat på att den har fin päls och att den är pigg och glad.

För en normalaktiv medelstor hund kan årskostnaden för hundfoder landa på allt från 1 500 kronor upp till över 10 000 kronor beroende på vilket fabrikat du väljer. Källa: Testfakta.se.

Läs mer om Testfaktas analys av näringsinnehållet i sju olika torrfoder för vuxna hundar.

Läs också artikeln om att hundar kan äta vegansk kost.

Text: Per Widman

Toppbild: Chiemsee2016Pixabay