Ett paradis med kunglig glans för Stockholms hundar

Hundön vid Drottningholms slott är som ett paradis för Stockholms alla hundar. Här kan din hund springa fritt på stora, härliga områden – och alltid hitta roliga kompisar att leka med. Har du tur kanske du till och med träffar på de kungliga hundarna om du åker hit.

Strax utanför stan, drygt fem minuters bil- eller bussfärd från Brommaplan, finns ett paradis för hundar. Som en del av Drottningholms slottspark ligger en ö, avskärmad från omgivningen genom kanaler. För att komma dit behöver du gå över en bro och genom en grind. Ön heter i själva verket Ormholmen, men kallas i folkmun för Hundön eller Hundarnas ö.

Grinden och kanalen runt Ormholmen hindrar hundar från att rymma
Grinden och kanalen håller hundarna kvar på Hundön. Foto: Anna-Lee Cöster Jansén.

Paradis för hundar och hundägare

På Hundön kan alla hundar vara sig själva för en stund; de kan springa koppelfria och hitta nya lekkamrater att busa med. Många av Stockholms hundar kommer hit regelbundet. Störst chans att träffa nya och gamla kompisar är på helger och runt lunchtid, då ön har som flest besökare.

Fikapaus under utflykten. Foto: Jeanette Ekberg.

Det är en fantastiskt vacker park med gamla ekar, kanaler och broar. Nu under hösten är parken som en explosion av färger i gult, rött och orange på träden. Även om hundarna som kommer hit mest är intresserade av att springa och leka, så är den vackra omgivningen trevlig för alla mattar och hussar att vistas i.

Utflykt med kunglig glans

Hundliv STHLM har träffat Bianca som åker hit nästan varje helg. Bianca är en sprallig och glad dalmatinertjej som älskar att springa runt och busa med sina kompisar. Eftersom hon är väldigt social har hon inga problem med att skaffa nya lekkamrater. Vid ett tillfälle när hon var på Hundön med sin matte och husse fick hon en ganska speciell ny kompis.

–  Bianca sprang i förväg, och jag såg att hon sprang mot en annan hund som hon ville leka med, berättar matte.

Bianca spanar efter kungligheter. Foto: Jeanette Ekberg.

–  När jag kom ikapp henne såg jag att det var självaste kungen som var ute med sin hund. Han var jättetrevlig och tyckte att Bianca var så duktig.

Även om matte blev lite tagen av det oväntade kungliga mötet, så tycktes Bianca oberörd av det hela. Hon var nämligen redan van vid att frottera sig med samhällseliten.

–  Dagen innan vi träffade kungen hade vi dåvarande statsministern på besök i kvarteret hemma, berättar matte, och fortsätter med ett skratt:

–  Men han hade ingen hund med sig, så Bianca var ganska ointresserad av det mötet.

Text och toppbild: Anna-Lee Cöster Jansén