Bild på hundvalp

Räkna ut hur gammal din hund är – egentligen

Att räkna ut åldern på sin hund är inte så enkelt som att bara räkna hur länge den har levt. Det gamla tricket att räkna ett hundår som sju människoår är inte heller något bra mått på hur gammal en hund är.

Hundar mognar snabbare än barn de första åren, därför motsvarar det första året av ett hundliv snarare 15 år än sju år.

Små hundar lever längre

Annat som också spelar in när man ska räkna ut sin hunds ålder är storlek och ras. Även om mindre hundar lever längre än stora hundar, mognar de snabbare under de första åren i livet. En stor hund mognar däremot långsammare i början men kan räknas som senior redan vid fem års ålder. Mindre raser däremot, blir inte äldre förrän vid 10 års ålder.

Upp till fem år följer både stora, mellanstora och små hundar samma kurva.   Men medan en liten hund är ungefär 40 år gammal i människoår vid sex års ålder, räknas en stor hund vid samma ålder redan som 45 år gammal.

Räkna ut din hunds ålder.

 

 

 

 

Text: Anna Kreissl
Foto: Unsplash