Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att uppleva

Finn din egen stig med trail running

Begreppet trail running kommer från USA, där det är en sedan länge väletablerad motionsform. Trail running, eller stiglöpning som det kallas på svenska, är enkelt uttryckt att ta sin löprunda i naturen i stället för på asfalten, och då allra helst på naturstigar i kuperad terräng.

Stig i skogen med stenar och slingrande rötter
Med fullt fokus på var du sätter dina fötter bland stenar och rötter får även hjärnan en skön stund av mindfulness

Varför trail running?

Ofta uppfattas trail running som mer än bara löpning. För de allra flesta är det naturupplevelsen och känslan av frihet att kunna ta sig fram i terrängen som är huvudsyftet. Du kan springa ensam eller i grupp, för att tävla eller bara för motion och avkoppling.

Vi frågar Samanta, 50 år, som är trail running-entusiast sedan några år tillbaka om varför hon fastnat för just denna sport?

”Jag tycker att det är så tråkigt att springa när vägen fram bara är platt och rak. Med trail running blir löpningen något helt annat! Samtidigt som du får en fin naturupplevelse blir det även ett slags mindfulness, det är nästan meditativt. Du måste vara här och nu och hela tiden koncentrera dig på var du sätter fötterna, det finns inget utrymme för andra tankar. Det är ett perfekt sätt att rensa hjärnan och sänka sin stressnivå på ett naturligt sätt.”

Skorna är det viktigaste

Självklart kan man lägga ned hur mycket pengar som helst på utrustning, men det viktigaste är ett par sköna löparskor med lite grövre sula som ger bättre fäste och gärna även har förstärkt tåparti som skydd om man skulle snava till bland stenar och rötter. Skor med vattenavvisande Goretex är praktiskt när det är blött i terrängen.

Hur kommer man i gång?

Trail running är en extremt allsidig sport, som tränar både ben och överkropp. Det kan vara bra att börja med att gå en introkurs för tekniktips och lämpliga styrkeövningar. Annars kan du tänka på detta:

  • Börja i lätt terräng – Vänj dig vid övergången från asfalt till stig genom att börja i ett elljusspår. När du känner dig mer säker i steget kan du gå över till upptrampade stigar.
  • Korta ned stegen – Med kortare steg får du bättre flyt i löpningen. Tänk på att anpassa steget efter terrängen.
  • Planera stegen – I början är det vanligt att mest titta på fötterna hela tiden, men försök även att svepa med blicken och planera ett par steg framåt för bättre överblick.
  • Sänk farten – Trail running kräver mer energi än asfaltslöpning även om sträckan är densamma. För nybörjare kan det vara bra att tänka på sin löptur i tid snarare än sträcka.
  • Gå i backar – I branta sluttningar är det bättre att spara på krafterna och gå uppför. Hjälp benmusklerna genom att trycka med handflatorna mot låret när du sträcker ut höften i steget. I början är det även bra att gå i längre nerförsbackar för att spara dina knän om du inte är van.

Vill du veta mera?

Här kan du läsa om trail running:

Team Nordic Trail

Trail running Sweden

Kaarina Pettersson