Mat från lokala bönder blir goda middagar

Den som vill laga goda middagar på hemestern kan med fördel handla vid en rekoring. Där säljer lokala bönder allt från ost, korv och kött till grönsaker, rotfrukter, rapsolja och sylt – och har tid för en pratstund med kunden.

Varannan vecka förvandlas den ödsliga parkeringen under Liljeholmsbron till en livlig mötesplats. Matproducenter från hela länet parkerar sina bilar, monterar upp bord och dukar upp allsköns delikatesser. Under en intensiv halvtimme möter de sina kunder.

Kunderna har kommit för att hämta mat, beställd och betald via Facebookgruppen Reko Stockholm Liljeholmen. Många är stammisar, som Elisabeth Lundgren.

– Jag köper alltid ägg från Pullans hönseri. De är jättegoda! Ibland köper jag sylt, grönsaker och viltkött också. Det är som en härlig marknad här. Och jag gillar att det är närodlat och direkt från producenten. Det känns schysst, säger hon, med famnen full av färska ägg.

Elisabeth Lundgren gillar stämningen vid rekoringen i Liljeholmen. Här visar hon de färska ägg hon just har köpt av en lokal bonde.
Elisabeth Lundgren gillar stämningen vid rekoringen i Liljeholmen. Hon köper nästan alltid sina ägg här. Foto: Märta Lefvert

Rekoringar i sommar

Den här lite kulna marskvällen känns sommaren långt borta – men faktum är att de så kallade rekoringarna är i gång hela sommaren. De finns på många platser runt om i Stockholm och är fina utflyktsmål för den som gillar att titta på läckra matvaror och som vill laga goda middagar under hemestern.

Exempel på sådant som säljs är ost, kött, vegobiffar, grönsaker, pasta, rotfrukter, rapsolja, sylt, bär, bröd, svamp, godis och kakor. Variationen är stor och utbudet ändras förstås delvis efter säsong.

Martin Herdin, som driver Martins mat, är stolt över sina vegetariska biffar. "De säljer jättebra. Gula ärter är grunden. De är odlade i Uppland", berättar han och visar biffarna han har med sig till rekoringen i Liljeholmen den här kvällen.
Martin Herdin, som driver Martins mat, är stolt över sina vegetariska biffar. ”De säljer jättebra. Gula ärtor är grunden. De är odlade i Uppland”, berättar han.

Pratstund med bonden

Hos Ulla Ask står ofta färsk get-salcissia på menyn när hon besökt rekoringen i Liljeholmen.

– Det här är världens godaste salcissiakorv. Jag blev stamkund med en gång när jag smakat den. Jag steker den och lagar en tomatsås till, säger hon och visar nöjt upp sitt inköp.

Ulla Ask beställer alltid salcissiakorv från en getuppfödare i Huddinge, som brukar komma till rekoringen i Liljeholmen. Här visar hon den färska korven.
Ulla Ask missar inte att beställa salcissiakorv när rekoringen kommer till Liljeholmen. Foto: Märta Lefvert

En pratstund med getuppfödaren Anna Sundberg får hon också. De har blivit bekanta med varandra under de knappa två år som rekoringen funnits här.

– Det är en del av det roliga, att få kontakt med dem som handlar, tycker Anna Sundberg.

Märta Lefvert

Grönsaksodlaren Johanna van Lenteren har med sig olika slags sallad till rekoringen i Liljeholmen, och visar stolt upp dem,
Johanna van Lenteren driver Johannas stadsodlingar. Hon odlar grönsaker och kyddor i stora vattentankar, där fiskar simmar omkring. Fiskarnas avföring och utandning ger näring till grönsaksodlingarna om flyter på ytan. Grönsakerna renar i sin tur vattnet som sedan går tillbaka till fiskarna. Foto: Märta Lefvert

Så går du med i en rekoring

  • Reko står för Rejäl konsumtion. Det är ingen organisation eller förening, utan en folkrörelse. Så här går du med:
  • Sök efter den rekoring som finns i ditt område på Facebook (ringen är ofta döpt efter en ort eller plats).
  • Ansök om att få gå med i gruppen.
  • Producenterna säljer sina varor genom inlägg där de beskriver varan, anger pris och visar bilder. Köparna beställer genom att skriva i kommentarsfältet. De får sedan en bekräftelse av producenten.
  • Varje rekoring har ett utlämningsställe där säljarna lämnar över varorna till köparna. Betalningen görs oftast i förväg.
  • Det går inte att spontanhanda vid utlämningarna. Säljarna har bara med sig de varor de fått beställning på.
  • Säljaren ska själva ha producerat det de säljer.
  • Källa: Hushållningssällskapet

Här finns rekoringar i Stockholms län med omnejd*

Adressen för utlämningsställen finns på respektiver rekorings Facebooksida:

  • Liljeholmen
  • Södermalm
  • Norrmalm
  • Kungsholmen
  • Östermalm
  • Linje 17 (söderort)
  • Linje 18 (söderort)
  • Hammarby/Sickla
  • Älvsjö
  • Lidingö
  • Tyresö
  • Värmdö
  • Huddinge
  • Sollentuna
  • Solna/Sundbyberg
  • Danderyd
  • Upplands Väsby
  • Täby
  • Österåker
  • Bro
  • Järna
  • Sigtuna

*Fler ringar kan finnas. Sök på Facebook.