Tips och inspiration

Cykla i naturen gå med i en mountainbikeklubb

Att gå med i en mountainbikeklubb och cykla i naturen blir alltmer populärt. MTB Täby berättar att de får flera förfrågningar i veckan från nyfikna som vill gå med i klubben.

Träning i naturen genom att gå med i en mountainbikeklubb blir allt mer populärt. Här en grupp ungdomar som cyklar ett träningspass en tisdagkväll i MTB Täby.
Tisdagskvällar är det många ungdomar som är med på MTB Täbys träningspass.
Foto: MTB Täby Måns Lennstrand.

Måns Lennstrand är ansvarig för ungdomsverksamheten i MTB Täby. Han berättar att klubben har funnits sedan 1997 och är en av de största cykelklubbarna för mountainbike i Sverige.

– Medlemmarna i MTB Täby finns i alla åldersgrupper men tyngdpunkten ligger på ungdomar och 40-50 åringar. Andelen killar och tjejer är 84% mot 15%, säger Måns.

Träningarna är öppna att prova två gånger gratis innan du bestämmer dig för att bli medlem. Så det är bara att hänga med på en cykelträning för att testa om det är något för dig. Det är gemenskap, bra träning och en naturupplevelse på samma gång så en unik sport på det sättet.

Cykla i naturen vilken utrustning krävs?

– Viktigt är att du har en mountainbikecykel med en kvalitet som klarar av att köra i skogen. Själva cyklingen sker i princip bara på stigar i skogen över rötter, stenar och berghällar och då krävs en cykel som klarar av detta, säger Måns.

Hur går ett träningspass till?

På träningspassen är det både konditionsträning och teknikträning, berättar Måns. Han berättar vidare att det går att välja grupp att cykla med utifrån kunskapsnivå och du kan välja mellan lätt, medel och snabb. Det finns även rena tjejgrupper eftersom de har andra förutsättningar och behov än killar i cyklingen.

– Vi cyklar oftast mountainbike i området kring Rösjön i Täby. Det är inte ovanligt att det kan vara uppemot 150 ungdomar som är med och cyklar en kväll, säger Måns.

Träningspass och cykelvägar för mountainbike

– Att träna balans på något sätt är viktigt. Cykla sakta, stå still utan att släppa ner foten, släppa en hand när du cyklar och sätt ner saker på marken är bra övning. Det är inga problem att hitta cykelvägar då du kan cykla var som helst i skogen, säger Måns.

Läs mer på MTB Täbys hemsida.