Utrustning och underhåll

Racercykel ger Micke obeskrivlig frihet

Micke på sin racercykel.

Jag blir helt lycklig när jag ska träna och min cykel säger: Du kan cykla ännu fortare. För Mikael Wijkmark innebär racercykeln, som kostade nästan 100 000 kronor, en stor frihetskänsla. Att det blev en Cervélo är ingen slump.

Mikael Wijkmark har cyklat hela sitt liv, framför allt till och från jobbet. Det har blivit mellan en och fyra mil om dagen, beroende på var han jobbat.

– Annan träningscykling började jag med för snart 10 år sedan.

Det var då de riktigt dyra och exklusiva cyklarna gjorde sitt intåg i Mickes liv.

Han hade haft problem med diskbråck i tio år, och blivit rådd av läkare att inte cykla. Micke provade i stället olika sorters träningsformer för att komma tillrätta med sina problem, men inget fungerade bra.

– Vad jag än tränade gjorde det ont. Sommaren 2010 bestämde jag mig för att börja träna för att kunna cykla Vätternrundan året därpå. Jag körde spinning tre gånger per vecka under hela hösten, långa pass. Det innebar att jag fick ont men det gick över efter två dagar, så jag fortsatte, berättar Micke

Morot

Han gav sig själv en riktig morot om han skulle lyckas klara det uppsatta träningsmålet: Att på våren 2011 få köpa vilken cykel han ville. Budgeten la han på 40 000 kronor.

– Det var absurt mycket pengar tyckte jag då, säger Micke.

Under hela vintern besökte han olika cykelbutiker för att ta reda på vilken cykel som var den absolut bästa för just honom. Till slut hade han bestämt sig. Han skulle köpa en Cervélo. Det är en kanadensisk cykel vars upphovsmän haft fokus på aerodynamik när de skapat sitt cykelmärke.

– Utanför butiken var det kö redan innan de öppnade, berättar Micke om den där dagen i mars då köpet skulle ske eftersom butiken hade rea.

Toppmodell av racercykeln

När han till sist kom in i butiken gick han rakt fram till den cykel han valt.

– Men så höjde jag blicken, och på väggen ovanför satt Cervélos toppmodell. Det var den coolaste cykel jag sett, svart med silvermetallicfärg. Den kostade långt över vad jag planerat att betala, men jag tänkte: ”Va fasen – den ska jag ha”, berättar Micke.

Förutom grundpriset på närmare 70 000 kronor fick han köpa till andra hjul för 20 000 kronor paret.

– Den racercykeln har jag aldrig ångrat, det var den bästa investering jag gjort, säger Micke. Den är som en racerbil jämfört med alla andra cyklar. Den säger hela tiden till mig: Du kan cykla lite snabbare. När man trampar så känner man att all energi går rätt ut i cykeln. Har man inte provat går det inte att föreställa sig skillnaden mot en vanlig cykel

Det blev deltagande i Vätternrundan, som Micke föresatt sig. Ganska snart under den långa cyklingen förstod han att den spinning han hållit på med inte var samma sak som att cykla på vägarna. Men att ge upp var inte att tänka på. På lite under tolv timmar tog han sig runt sjön.

Valmöjlighet

I dag har Mikael Wijkmark fyra cyklar som han använder i olika sammanhang. Han tävlar regelbundet och har nyss kommit hem från en tävling i Dubai. Att ha möjlighet att ta cykeln till jobbet värdesätter han också – inte minst i coronatider.

Vad betyder cykling för dig?
– Det ger mig en fantastisk frihetskänsla och möjlighet att uppleva vacker natur. Jag blir helt lycklig när jag kan träna och racercykeln säger: Du kan cykla ännu fortare.

Text: Cathrine Gustavsson