Tips och inspiration

Så här lär du dig cykla som vuxen

Blev det aldrig av att du lärde dig cykla som barn? Eller har du varit med om en cykelolycka och inte vågat sätta dig på en cykel sen dess? Kanske var det aldrig aktuellt att lära sig cykla i landet du växte upp i? Oavsett anledning så är det inte försent att lära sig cykla.

Tre personer som cyklar
Foto: Cykelfrämjandet

Frihet på cykel

Att använda cykeln som transportmedel är för många förknippat med frihet. Att snabbt kunna förflytta sig när man själv vill, oberoende av bilköer, busstidtabeller och inställda avgångar. 

Just friheten är något som Cykelfrämjandet väljer att betona i sina cykelkurser för nybörjare. Projektet Frihet på cykel startades 2012 och vänder sig till vuxna och ungdomar från 13 år och uppåt som vill lära sig cykla. Nybörjarkurserna finns i flera städer runt om i Sverige och på tretton olika platser i Stockholmslän.

Kurserna är uppdelade i sex olika tillfällen, två timmar åt gången. Enligt Milla Eronen, projektkoordinator för Frihet på cykel, lär sig de flesta att cykla inom kursens gång. En del redan vid andra tillfället.

– För många är det en livslång dröm, många kan nu cykla med sina barn, andra förbättrar sina jobbchanser, då man ofta måste kunna cykla när man jobbar inom hemtjänsten, posten osv., säger Milla Eronen, Frihet på cykel.

För att lära sig cykla behöver du först hitta balansen

Cykelfrämjandet använder sig av en nederländsk inlärningsmetod, som går ut på att man lär sig balansera på cykeln innan man börjar trampa. Här kommer några tips från Frihet på cykel hur du själv kan komma igång med cyklingen:

  1. Välj en cykel som är så pass liten att du når ner till marken med båda fötterna när du sitter på sadeln. 
  2. Skruva av pedalerna (för att kunna balansera innan du börjar trampa).
  3. Sparka igång farten, hitta balansen och rulla.
  4. Använd alltid hjälm och gärna handskar.

– Många av våra kursdeltagare går t ex på spinning och har körkort, och många har provat att lära sig att cykla själva med hjälp av familjemedlemmar och kompisar, men utan framgång, säger Milla Eronen, Cykelfrämjandet

Så vad är ditt råd till dessa?

– Gå vår kurs såklart! Om man deltar i hela kursen är det 99 procent säkert att man lär sig att cykla, säger Eronen.

Läs mer om Cykelfrämjandets nybörjarkurser. Mer information om Cykelfrämjandet hittar du här.

Text: Eva Sundblad