Tips och inspiration

Vad innebär det att vara med i en cykelklubb?

Att vara med i en cykelklubb inom landsvägscykling innebär cykling i klunga. Här bild på ett träningspass med Fredrikshovs cykelklubb där de cyklar i klunga.
Bild från ett träningspass med Fredrikshof CK. Gruppcykling i klunga två och två bredvid varandra. Bild Fredrikshof CK av Robert Hulthén.

Ofta finns många frågor innan du tar steget och går med i en cykelklubb. Här reder vi ut vad det innebär att vara med i Fredrikshofs CK inom landsvägscykling och vad som krävs.

Om du med tre ord ska beskriva det bästa med att vara med i en cykelklubb vad skulle det vara? Magnus Hjelmare svarar mångsidigt, lustfyllt och inkluderande och Cecilia Ingelgård svarar glädje, gemenskap, samhörighet.  Magnus är huvudledare i Fredrikshof CK i Täby och Cecilia en av ledarna där som varit med längst.

– Jag började cykla landsvägscykling först när jag var i 40 års åldern men cyklade då ensam. Av en slump hittade jag gruppcyklingen flera år senare genom ett gruppcyklingpass på Friskis och Svettis. Det var så roligt så jag för tre år sedan gick med i Fredrikshof CK och nu är jag huvudledare för klubbens träningsställe i Täby, säger Magnus.

Han berättar vidare att vara med i en cykelklubb är som en träningskompis fast det består av en massa kompisar. Alltifrån riktiga proffs till rena nybörjare.

– Det är roligt och bra träning och det är otroligt givande att se hur deltagarna utvecklas och blir bättre inom cyklingen, säger Cecilia.

Vad krävs för att vara med i en cykelklubb i landsvägscykling?

Vid cykelträningarna cyklar de i klunga och alla måste kunna hålla samma hastighet. De berättar att det är viktigt att du tränat själv först och orkar cykla i alla fall 5 mil i en viss hastighet.  Cykeln behöver ligga i prisklassen kring 10 000 kr i alla fall. Även om en del har cyklar som kostar mycket mer. 

– Vi har både långsamma och snabba grupper att cykla med och första gången måste du vara med på två introduktionspass till klungcykling, säger Magnus.

Vad är klungcykling?

Klungcyklingen är lite speciell i början och kan vara lite läskig innan du lärt dig. De berättar att det innebär att två och två cyklar bredvid varandra och sedan turas man om att ligga längst fram och roterar hela tiden. De som cyklar längst fram får ta fartvinden och övriga sparar energi då de ligger bakom och sugs med i vinddraget. 

– Du orkar cykla längre sträckor och cyklar snabbare än när du cyklar själv. Det är även väldigt socialt då du alltid har en kompis bredvid dig att prata med, säger Cecilia.

Hur går ett träningspass till?

– Ett vanligt träningspass håller på i cirka 2,5 timmar och vi cyklar cirka 8-11 mil per gång. En gång i veckan kör vi långdistanspass och en gång i veckan korta intervallpass, säger Magnus.

Klungcykling innebär också en risk för olyckor då man cyklar så nära varandra, fortsätter han. Därför har de alltid säkerhetsgenomgångar inför varje träningspass som alla måste vara med på.

Andelen killar och tjejer och vilka skillnader finns?

– Majoriteten av medlemmarna är killar men det tillkommer alltfler tjejer och flera av ledarna är tjejer, säger Cecilia.

Det finns en uppenbar skillnad mellan killar och tjejer, berättar Magnus och skrattar.

– Det är främst män 50+ som kommer till cykelträningen med en svindyr cykel och svindyra cykelkläder. Men sedan när vi börja cykla så märker man att de knappt kan klicka i pedalerna, knappt kan växla och är helt otränade. Gäller inte alla såklart men händer då och då, säger han.

Tjejer är ofta bra förberedda då de väntar ganska länge innan de är med på cykelträningen för första gången. De har förberett sig väl och kört distansen själva och vet att de klarar av det, menar Cecilia.

Bra träningstips för landsvägscykling

– Att öva upp smidigheten genom yoga är värdefullt och likaså att träna upp magmusklerna med coreträning. Magmuskler är bra då du inte ska hänga på styret utan hålla dig uppe med bålstyrkan för att få en bra position på cykeln, säger Magnus.

– Variera mellan kort- och långdistans och mellan intervaller snabbt och långsamt, säger Cecilia.

Fredrikshof CK är Sveriges största cykelklubb och finns på flera ställen inom Storstockholm. Cykelträningen är öppen för vem som helst att delta på gratis, du behöver inte ens vara medlem för att vara med.

Hemsidan för Fredrikshofs cykelklubb i Täby