Hur bestämmer författarna hundens namn?

Namnet på en romankaraktär har ofta en särskild betydelse, men hur tänker författarna i verkliga livet? Vad heter deras hundar – och varför? 

Litterär onomastik kallas det forskningsområde som baseras på personnamnets eventuella funktioner i ett litterärt verk. Det kan ge läsaren nycklar till huvudpersonens kön, klass och generation. Författare är alltså rutinerade när det gäller att hitta det perfekta namnet på sina karaktärer, men hur resonerar de utanför fiktionen?

Avskyr att hitta på namn till romankaraktärer

Juristen och författaren Malin Persson Giolito har skrivit fem romaner, men avskyr att hitta på namn till sina karaktärer.

– De är ju så många och man måste vara säker på att det inte finns någon verklig motsvarighet till romanens blodtörstiga mördare … så att man inte blir stämd för förtal.

Fick namn av Leif GW Persson 

Malin Persson Giolito har en treårig labrador med ett namn som är inspirerat av litteraturen. Hon heter Lily, efter mamman i Harry Potter.

– Varför? För att hela familjen är Potterheads! Men Hermione kändes svårt att ropa och Isla Black hade varit ett underligt namn på en vit labrador.

Malin Persson Giolito är uppvuxen med flera olika jakthundar. Hon minns särskilt en ilsken tax som hennes pappa, författaren och kriminologen Leif GW Persson, gav namnet Trojan.

– Det betyder trogen. Vi kallade honom Troj och jag älskade honom mer än livet självt.

Människonamn är vanligare idag

Journalisten och poeten Göran Greider är uppvuxen med katter. Hundar var han rädd för, tills han skaffade: Stina. Det är en engelsk springer spaniel som idag är drygt tio år.

– Det var min dotter, då tolv år, som valde namnet. Det kändes rätt direkt.

Idag är det vanligare att hundar får klassiska människonamn, menar Göran Greider, vilket också bekräftas av Jordbruksverkets sammanställning av de mest populära hundnamnen 2017.

– Det beror helt enkelt på att hundarna kommit närmare oss och vi dem.

Fulaste hundnamnet: Karo

Göran Greider arbetar främst som journalist men skriver gärna ”en och annan hunddikt”. Han är övertygad om att Stina är bra för kreativiteten.

– Jag tittar upp från datorn och ser ett medvetande som inte vet något om alla pågående helveten. Man reser bort och hem när man är med hunden.

På frågan om vilket hundnamn han absolut inte skulle välja, kommer svaret bestämt.

– Karo. Det är och förblir fulast.

 

FAKTARUTA: MEST POPULÄRA HUNDNAMN
Jordbruksverkets topp-tio-lista över de hundra mest populära hundnamnen 2017:

 1. Molly
 2. Bellas
 3. Charlie
 4. Ludde
 5. Wilma
 6. Sigge
 7. Bamse
 8. Doris
 9. Sally
 10. Alice

  Sveriges 100 mest populära hundnamn 2017 (pdf)


Text: Johanna Thydell

Toppbild: Privat