Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Smak

Fabelbar – välfylld bar och originella tapasrätter

Fabelbar är en liten kvarterskrog med hög mysfaktor på Hägerstensvägen runt hörnet från Aspuddens T-banestation. Det är i första hand en bar men under coronapandemin fick man utvidga materbjudandena för att hålla verksamheten flytande. 

Det berättar Måns Flodholm som jobbat tre år på Fabelbar och mixar färgstarka drinkar med van hand. Publiken på Fabelbar består till stor del av yngre personer mellan 25 och 30 år som nöjer sig med ett glas öl på uteserveringen. Krogen vänder sig främst till den lokala befolkningen, och har inte ambitionen att vara ett trendställe. Den lilla restaurangen startades av två systrar från Göteborg som ville ha ett gemytligt hak för Aspuddenbor att hänga på. Så småningom fick systrarna barn och behövde anställa några andra till att sköta matlagning och barservering, säger Måns.

Tre unga servitriser, servitörer.
Personal jobbar med både servering, drinkmixning och ger mattips.

Gourmé, snarare än gourmand

Kvällen när vi är där beställer vi tre smårätter, i prisklassen mellan 60 och 140 kronor. Jag tar en grönkålssallad med parmesan, gråärt, fänkål, lök och ranchdressing. Den är smaklig men inte alldeles mättande. Marcelo har beställt en liten bit spansk tortilla som vi delar på. Den är gjord på kokt nypotatis och serveras med dill, aioli och salsa. Potatisomeletten kan också beskrivas mer som en aptitretare. Slutligen tar Marcelo in en boquerrones – små ansjovisliknande fiskfileér med örtolja, aioli, parmesan, sumak och vitlöksbröd. Denna rätt passar den som uppskattar smakrik sill. Till att dricka tar vi ett glas friskt Vinho verde som slinker ner lätt.

Kvällens höjdpunkt måste ändå sägas vara den baskiska ostkakan med inlagda körsbär. Den fyller slutligen magen och rundar av fint med sin lite brända yta och syrlighet.

Fabelbar har väl uppfyllt förväntningarna på något med det lilla extra. Både miljön, menyn och personalen är behaglig och tilltalande. Kanske bör inte den vrålhungrige vända sig hit men det går att bli mätt om man beställer fyra eller fem rätter. Drinkarna hann vi inte prova på men det är högst troligt att de håller samma kvalitet.

Av Gunilla Zand Zuleta


Fabelfakta

Mycket grönsaker och annan växtbaseread mat

Lite inslag från havet

Väl utvecklade drinkar

Tonvikt på naturviner

Avspänd atmosvär

Kvalitet och smakupplevelse före kvantitet

Adress: Hägerstensvägen 132, Aspudden

Kontakt: fabelbar@fabelbar.se, fabelbar.se