Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Smak

Oändliga smakupplevelser på Folkungagatan – ett dolt smultronställe

Folkungagatan på Södermalm i Stockholm är inte charmig eller trendig, och få skulle benämna gatan som ett smultronställe. Vi Folkungagatsbor tycker nog inte heller det, i alla fall säger vi det inte högt. Men, på denna lite tråkiga bostadsgata strax innan trendiga SoFo finns i princip alla smakupplevelser man kan önska sig. 

Vy från Medborgarplatsen längs Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Folkungagatan erbjuder härliga smakupplevelser på des många restauranger, cafér och barer.
Stockholm, Södermalm. Vy från Medborgarplatsen längs Folkungagatan

Familjeägda restauranger på Folkungagatan

Låt oss strosa längs gatan och kika på några av alla restauranger, caféer och pubar. Vi börjar vår vandring högst upp på Folkungagatan vid Medborgarplatsen för att promenera österut ned mot vattnet. I de första kvarteren mittemot Systembolaget finns många pubar. Vi hoppar över dem, så vida du inte bara måste släcka törsten med en billig bärs.  

Första stoppet är Tonari Ramen en familjeägd restaurang som serverar ramen. Det är en enkel restaurang med få men vällagade ramen på meny. Maten är lagad från grunden och smakrikare än vad många trendiga ramen restauranger utlovar. Stockholms absolut bästa kolgrill kan vara Amida, ett stycke orienten på Södermalm. Här är det trångt och matoset utlovar en härlig måltid, vilket infrias många gånger om. Hit kommer en blandning av stockholmare från orten till söders skejtare. 

Middag med skandinavisk känsla eller fullspäckad med vitlök

Enskede och söder baserade Matboden lagar mat med säsongens råvaror, de utlovar en variation av traditionella rätter med hög kvalitet. De har en skandinavisk känsla där det ofta smyger sig in smaker från andra kök. Matboden är varm, mysig och välkomnade och maten håller vad de utlovar. Ett stenkast från Matboden ligger en av Folkungagatans institutioner. Rockbaren, Bröder Olsson ”Garlic och Shoots” från 90-talet dit alla som var något eller ville bli något inom Rocksverige gick. Med sin systerkrog i London var Bröderna Olsson ”the shit”. För några år sedan höll de på att gå i graven men med nya ägare, till lika rockeldsjälar så är restaurangen tillbaka. Maten är vitlök och drycken är shoots. 

Grötfrukost istället för trendig brunch

På Café 91 har tiden nästan stått still. Det är ett enkelt men charmigt kafé som mestadels serverar frukost och lunch. Här slår man sig ned med sin grötfrukost, läser tidningen och hälsar på grannarna i området. Det är allt som behövs för att sakta vakna till liv. Vi promenerar vidare på Folkungagatan som inte bara bjuder på smakupplevelser. Mellan restauranger, apotek, matvaruaffären, systembolag och järnaffärer finns det småbutiker med allt möjligt, mer eller mindre säljbart. Det finns bland annat ett par intressanta retro inredningsbutiker, klockaffär och leksaksaffär.

Vi kanske inte har saknat Värmland på Folkungagatan

I hörnet Renstiernas gata och Folkungagatan ligger Deli de Lucca och här är livet enkelt, skönt och njutbart. Maten är traditionell italiensk och deras vinlista erbjuder viner från ett flertal regioner i Italien. Stämningen i den blå lokalen är som gjord för långa samtal med familj och vänner. Vi har kanske inte saknat Värmland på Folkungagatan men nu när Dirty Taco kommit hit välkomnar vi restaurangen med öppna armar. Många av rätterna innehåller råvaror bland annat Linderödssvin från ägarnas gård utanför Karlstad. De började med en Foodtruck och har sedan dess tagit sin streetfood inomhus. Menyn låter helt enkel svingod.

Lunchpaus för några av Stockholms brevbärare på en av Folkungagatans härliga italienska restauranger. I hörnet Renstiernas gata.
Italiensk lunch på Folkungagatan

Smaker och service du sent glömmer

Bakom en svart dörr på Folkungagatan, dekorerad med skrämmande dockor finns restaurangen som troligen har Stockholms mest spektakulära avsmakningsmeny. Punk Royal bjuder på smakupplevelser och service som man sent glömmer. De är annorlunda än de flesta restauranger där det serveras exklusiv mat och dryck. Middagen är en upplevelse som man älskar eller som irriterar lite. Pat’s Place fylldes snabbt med gäster när de slog upp sina portar. Smårätter med en grund i thai-köket och med många inslag från andra kök bland annat spanska smaker. Många av rätterna går att få i tapas storlek så man kan uppleva hela den smakpalett restaurangen erbjuder. 

Innan vi når slutet av Folkungagatan slinker vi in på en drink på OBE.  Vill du inte gå hem riktigt ännu utan njuta av solnedgången över Stockholm, släntrar du över motorvägen och ta trapporna upp till Fåfängan. Njut av din medhavda picknick med smultron och bubbel.