Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Upplevelse

Graffiti i Snösätra

Om du åker för att titta på graffiti i Snösätra får du uppleva något alldeles extra i konstväg. I området får graffitikonstnärerna arbeta ostört på väggarna och sprejmålningarna håller världsklass.

Snösätra söder om Stockholm är omtalat för sina fantastiska väggmålningar. Området påminner om berömda graffitiområden som Christiania i Köpenhamn eller East Side Gallery i Berlin, om än i mindre tappning.

Snösätra är ett gammalt industriområde i södra Stockholm. Här kan du uppleva graffiti i världsklass.

Snösätra är som en annan värld

Det första som möter dig som besöker Snösätra är en mur med en enorm, målad duva som flankeras av en rad andra, mindre verk. När du svänger rund hörnet kan du få en känsla av att förflyttas till en annan värld eller i alla fall utomlands. Gatan är kantad av höga, korrigerade plåtväggar och alla är täckta med fantastiska målningar i jätteformat. Det är lätt att du bli överväldigad av alla intryck.

Snösätra är känt i graffitikretsar och många söker sig därför hit för att spreja. Doften av sprejfärg ligger tung i området.

Många sprejar graffiti i Snösätra

Den tunga doften av färgkemikalier i Snösätra och det karaktäristiska, fräsande ljudet från sprejburkar ger dig en känsla av att du verkligen är på plats där det händer. Området är stort, men antalet personer med sprejburk som vill lämna sitt avtryck är ännu större och därför målas graffitin över och konstverken förnyas ständigt av konstnärerna.

– På helgerna kan det vara uppemot tusen personer här och spreja, berättar en man som arbetar på ett nytt verk på en av murarna längst in i området. Han är omgiven av en stor mängd sprayburkar i olika färger.

Stockholms stad anser att några av Snösätras murar är i dåligt skick och utgör en fara. Därför kommer kommunen att riva ett par av dem inom kort.

Stora framtidsplaner för graffiti i Snösätra

Snösätra har länge varit ett nedgånget industriområde och besökare har liknat området vid både kåkstäder och Vilda västern. Under många år har verksamheterna här varit mer eller mindre olagliga och skjulen har fungerat som skrotupplag. Men nu råder nya tider och Stockholms stads plan är att städa upp och göra platsen mer tillgänglig för allmänheten. Det mesta av skrotet är redan undanröjt av staden, men nästan alla sprejmålade väggar står kvar och kan beundras av besökare.

Just nu samsas de färgglada murarna med många byggnadsställningar och delar av målningarna kan således vara svåra att se. Åk gärna till Snösätra på en vardag så får du goda möjligheter att se graffitin ostört.

Välkommen på graffitifestival

Du som vill uppleva en gatufest ska besöka festivalen Spring Beast i Snösätra i slutet av maj. Staden tänker att festen ska bli startskottet för en mer samordnad kulturverksamhet i Snösätra och bidrar därför till finansieringen. Under festivaldagarna kommer framstående gatukonstnärer att måla om Snösätras 3000 kvadratmeter väggyta. Spring Beast kommer att bli en riktig färgfest som du inte vill missa!

Av Johanna Henriksson

Kulturkvarter Snösätra

Stockholms stad om Snösätra

Det är tillåtet att spreja i Snösätra och därför finns det goda chanser att få se en graffitikonstnär i aktion. Passa på att besöka festivalen Spring Beast i Snösätra i slutet av maj.

Nedan hittar du tips på andra vandringar i Stockholm:

Adelsö

Drottningholmsmalmen