Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

AktivitetVideo

Sinnenas Trädgård, en skön trädgård som välkomnar alla

Text och foto: Armi Janhunen

På Sabbatsbergs Sjukhusområde, endast ett stenkast från Poppius Journalistskola, finns mitt gamla smultronställe Sinnenas Trädgård. En trädgård för äldre som välkomnar alla. Jag återvände dit i slutet av kursen.

Sinnenas Trädgård kittlar alla sinnena med underbara färger, dofter, smaker och naturliga ljud.

VASASTADEN. Plötsligt slog det mig, att Sinnenas Trädgård som jag besökte i början av 2000-talet, var i närheten av Poppius på Dalagatan. Jag gick således dit när tulpanerna och påskliljorna blommade.

En vecka senare hade rosorna slagit ut liksom de stora rhododendronblommorna. Våren hade övergått i sommaren på en vecka. Framför det fina lusthuset njöt äldre från områdets äldreboenden, lunchlediga stockholmare och andra besökare av majsolen. Platsen var ju lika välbesökt som när det blev mitt smultronställe när jag rapporterade och fotograferade härifrån till 8 nordiska tidskrifter!

Lusthuset fick blomlådor med klarröda pelargonier i maj.

Trädgården som liknar en prunkande privatträdgård med lusthuset har lånat huvuddragen från en klosterträdgård med pergolor samt en springbrunn. Årstidernas variation har beaktats då detta är ett terapeutiskt komplement till äldreboendet med växter i olika färger, strukturer och dofter som stimulerar sinnena.

Den erbjuder promenader på olika underlag, barrträning, men man kan också delta i trädgårdsarbetet liksom i kulturella evenemang. Smaka av säsongens bär och frukter och den som vill kan även odla på odlingssängarna.

Utemöblerna är sittriktiga och på borden står vackra stilleben från trädgårdens stora utbud. I maj vårblommor i vaser, en blommande rhododrendronkvist. Det finns flera bersåer, en liten blomsteräng, en planterad lund samt medicinalväxter. Den erbjuder variation och mångfald för människor som har svårt, att komma ut i skogen.

Gångarna är så breda, att man kan köra en säng till den centrala delen av trädgården. De låga staketen som är i trä idag skapar trygghet med en översikt över omgivningarna. Att följa årstidernas växlingar i trädgården skapar framtidstro. Trädgården väcker gamla minnen till liv och under ett besök hade man hängt kökshanddukar på en torklina mellan två träd samt ställt en gammal tvättbräda nedanför den.

Midsommartider. Bakom höstacken under träden skymtar handdukar på en tvättlina. Denna plats återskapar minnen från barndomen.

Trädgårdens grundare Yvonne Westerberg samt chefssjukgymnast för området, berättade under en av mina intervjuer, att ett läkarlag från Helsingfors kom hit efter, att ha läst min artikel i Finlands Läkartidning. Trädgården har besökts av Maltas hälsominister och en morgon stod 18 italienare utanför grinden när hon kom till jobbet. Trädgården välkomnar alla och kanske blir den även ditt smultronställe.

Jag återvände i maj 2022 och fick åter det stora nöjet, att få berätta om denna fantastiska plats. Det är lätt, att hitta hit och inte heller långt, att gå från närmaste busshållsplats eller tunnelbanestation.

Sinnenas Trädgård fick mycket uppmärksamhet och beröm på 2000-talet och Yvonne vann hederspriset för offentlig kvalitet eller Göta Priset 2001 med den förutom, att hon vann affischtävlingen med Sinnenas Trädgårdmotivet.

https://youtu.be/Aj5fVQ7od7A