Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Upplevelse

Drottningholm – missa inte Drottningholmsmalmen

Letar du efter en glömd historisk pärla har du kommit rätt. Hus från 1700-talet, en mystisk riddarborg och ett gömt museum är bara något av det du hittar på Drottningholmsmalmen.

De flesta som tar sig till Drottningholm besöker Drottningholmsslott eller Drottningholmsparken. Om du istället ger dig av uppför någon av de branta backarna på Drottningholmsmalmen, eller Malmen som den även kallas, väntar nya upptäckter.

På Malmen ligger Bullerbyhusen på rad, så idylliskt att det nästan gör ont. Området byggdes på 1700-talet som en förstad till slottet där hantverkare som arbetade vid slottet bodde.

Huset Gula knuten är vitt men var förmodligen gult då det stod färdigt i slutet av sjuttonhundratalet.

På Drottningholmsmalmen har husen namn

Varje hus har sin egen historia. Tills för inte så länge sedan fanns här inte ens gatunummer, bara husens namn. Stenvärdshuset, Inspektorsbostaden och Hertigarnasstall, är några av dem.

Ett tips är att starta vid den handritade tavlan i början av Kvarnbacken. Här är många av husen avbildade och namnen utskrivna. Gå vidare längs Långa raden, husen parallellt med Ekörövägen. För den historieintresserade finns här skyltar med husens historia.

Här hittar du Malmens egna museum

Sväng uppför Malmbacken och du hittar Dragonstallet. Byggnaden inrymmer ett museum med skulpturer från 1500-talet av skulptören Adriaen de Vries. Bakom stallet leder en grusväg, Gustav III:s väg vidare. Avsaknaden av asfalt förstärker känslan av att tiden stått stilla. Längs vägen ligger den vackra fastigheten Berghem liksom pampiga herrgården Loviselund. Här finns även områdets gamla fattigstuga.

Drottningholmsmalmens eget museum är lätt att hitta.

Allt är inte gammalt på Drottningholmsmalmen

På Drottningholmsmalmen har även ledande moderna arkitekter satt sina avtryck. Mest utmärkande är Ralph Erskines privatbostad och kontor i korsningen Gustav III:s väg och Malmbacken. Erskine ritade bland annat Stockholms universitets Aula Magna och även om husens storlekar här är helt andra går det att ana släktskap.

Villa Klockberga är ritad av arkitekten Peter Celsing.

En medeltida borg i Drottningholm?

På en kulle lite ovanför resten av bebyggelsen reser sig förvånande nog en riddarborg som i sig är värd en resa. Borgen i sten ser gammal ut, men är ett nybyggt svartbygge. Det finns på platsen ingen förklaring till borgen, vilket stärker känslan av overklighet. Skynda dig till Drottningholmsmalmen om du vill se den eftersom den hotas av rivning. Mittemot borgen ligger huset där författaren Olof Lagercrantz bodde.

Picknick på Drottningholmsmalmen

Tag med en picknick och avsluta turen med att leta upp den gömda stigen i slutet av Klockbergastigen. Uppe på Klockarberget är utsikten hänförande och den historiskt intressanta klockstapeln kan ge skugga under varma dagar. Här kommer du garanterat vara ensam.

Utsikten från Klockarberget.

Har du glömt att ta med mat ligger fiket Karamellan på andra sidan Drottningholmsvägen och där kan du köpa med dig något inför vandringen på Drottningholmsmalmen.

Av Johanna Henriksson

Wikipedia om Drottningholmsmalmen

Om Drottningholmsslott