Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Upplevelse

Saltsjöbaden – inte bara kallbad och segelsällskap

Den som inte varit i Saltsjöbaden har kvar en spännande kulturhistorisk upplevelse. Under en promenad med Pia Minati längs Svartviksringen bland några av Stockholms mest ståtliga segelskiftesvillor, får vi en inblick i hur det var att växa upp här på 1950- och 60talen.

Pia Minati föddes 1954 i Saltsjöbaden. Hennes mamma kom från Finland och pappan från Italien och hon har två äldre bröder. När Pia föddes bodde familjen trångt i en hyreslägenhet på Knut Wallenbergs väg nära Uppenbarelsekyrkan, men snart kunde de flytta till ett hus som fanns att hyra på Svartviksringen ute vid Baggensfjärden.

Pia Minati framför villan på Svartviksringen där hon bodde för drygt 60 år sedan.

Svartviksringen – en gata för hög som låg

I en stor vacker villa ett stenkast bort bodde en rik och vänlig familj med tennislawn i trädgården. Där stod dörren öppen och barnen sprang in och ut som det passade dem. I ett annat grannhus bodde en skulptör från Ronneby. Vid ett tillfälle fick Pia stå modell för en skulptur som hon inte vet vart den blev av. Många av villorna fanns inte när Pia Minati växte upp där. Blandat med de stora praticervillorna finns mindre enklare trähus. Wallenbergs ägde en stor del av marken och längs vägen låg några bär- och grönsaksodlingar där barnen plockade krusbär och smultron. Ett av de allra pampigaste villorna på flera hundra kvadratmeter i fyra våningsplan hyste ett sjukhem på Pias tid.

I Minatis grannhus bodde ett vänligt par och Pia brukade låna en gunga i trädgården. Grannfrun Randi Whalin berättade en dag att Sveriges Television sökte barnskådespelare till årets julkalender och uppmanade Pia att söka. Det gjorde hon och blev uttagen till 1964 års julkalender.

Stockholms första observatorie och Karl Gerhards Kråkslott

Vi går Kommendörsvägen uppför kullen och svänger ner Amiralsvägen till Saltsjöbadens sjukhus. Uppe på Karlspaderberget västerut ligger det gamla observatoriet byggt 1929 – 1937. De stora optiska teleskopen är unika i Norden. När Pia var barn lekte hon ofta i skogen runt de spännande byggnaderna.

Längs Saltsjöbadspromenaden visar Pia den funkisvilla, kallad Kråkslottet som Karl Gerard bodde i med sin dotter Fatima under 30 år. I Saltsjöbadens centrum fanns det när Pia bodde här små butiker; livsmedel, Postkontor, frisersalong och tobakshandel. Här träffades lokalborna när de gjorde sina ärenden. Nu ligger ett par kontor i lokalerna. Vi är nu tillbaka vid Saltsjöbadens tågstation och Pia kliver på tåget hem.

Av Gunilla Zand Zuleta