Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

AktivitetVideo

Hovgården — bland kungar, biskopar och arkeologer på Adelsö

Text och foto: Armi Janhunen

Hovgården, en del av världsarvet Birka-Hovgårdenområdet erbjuder ett välkommet avbrott från stadslivet med gravfält liksom en ruin efter en medeltida kungaborg. Böljande kullar med en härlig utsikt över Mälaren. Det är som, att vara ute på landet med fritt betande djur på området.

Ruinerna efter Alsnö Hus som konung Valdemar Birgersson lät bygga på 1270-talet. Adelsö kyrkas äldsta del är likaså från senmedeltiden. Den världsliga och den kyrkliga makten fanns här under en lång tid. Adelssystemet inrättades också på Hovgården, Adelsö.

Hovgården på Adelsö, drygt fyra mil utanför Stockholm, kan nås med ångbåt från Klara Mälarstrand, SL-buss från Brommaplan eller med bil. Här är det fridfullt, lantligt och luften är ren.

Hembygdsgården mittemot Hovgården har ett Vikingabibliotek samt ett café och bakom vackra Adelsö kyrka finns bord och bänkar. I ett uthus i närheten finns en handikappanpassad toalett med foton från drottning Silvias och kung Carl Gustavs besök från år 2014.

På våren är det oerhört vackert med alla vårblommor och fruktträdens blomning.

En högsommardag är det klokt med solhatt och solglasögon i det starka solljuset på de brunbrända gravkullarna. En bekant tyckte, att det var som, att befinna sig i Italien! Det är inte dumt, att vara här innan gräset växt över stenarna.

 

”Tyd du runorna! Rätt slät Toril, bryte i Roden, rista dem åt konungen. Tolir och Gulla lär rista (dessa runor) båda makarna efter sig åt minnesvård. Håkon bjöd rista.” (Texten är troligen från den senare delen av 1000-talet.) Källa: Statens Fastighetsverk, en informationsskylt.
Alsnu Gård drivs av lokal förening på Adelsö som även hade ett program för barn och vuxna på Valborgsafton. I närheten brann en stor Valborgseld.

Alsnö kungapalats

Svenska Unescorådet beskriver på sin hemsida Birka-Hovgårdenområdet som ”ett väl bevarat exempel på vikingarnas handelsnätverk under de två hundra år som det expanderade ekonomiskt och politiskt i Europa”. Det finns på Världsarvslistan sedan 1993. Från kungagården hade kungen en utmärkt  utsikt mot kyrkan, hamnen och Mälaren. Platsen har bebotts av svenska kungar ända fram till 1200-talet. Adelsö kyrkans äldsta del är senmedeltida.

Finlands första kvinnliga doktor och professor i arkeologi, samt första kvinnliga akademiledamot Ella Kivikoski (1901-1990) deltog i de arkeologiska utgrävningarna här medan hon studerade på Stockholms universitet. Då det är fråga om kungagravar kan man med stor säkerhet anta, att det var på Hovgården.

Vikingbyn Alsnu Gård i närheten är ett spännande besöksmål som erbjuder ett halmtak över huvudet vid regn. Har man tur kan man se en eller två av gårdens tjärdoftande vikingbåtar ute på fjärden.

På Hembygdsgården finns ett Vikingbibliotek förutom en servering.
Båten till Birka trafikerar från Stockholm om somrarna.