Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Forskare spinner konstgjord spindeltråd

I södra Afrika lever en långbent spindel som är mästare på att spinna ovanligt starka och elastiska nät. Spindeln har inspirerat ett svenskt forskarlag som lyckats ta fram en metod där de på konstgjord väg kan spinna en spindeltråd som kan bli till stor nytta inom bland annat sjukvården.

Efter 3,8 miljarder år av utveckling och anpassning är Moder Natur en mästare på design och hållbara lösningar. Jämfört med den är människan bara en amatör”, menar den amerikanska biologen Janine Benyus. När hon gav ut boken ”Naturen som inspirationskälla för innovationer och utveckling” 1997 växtes allmänhetens intresse för biomimetik. 

Biomimetik innebär att människan härmar naturens teknik och design för att lösa problem.
Det är egentligen inget nytt. Men metoden har fått stort genomslag i takt med att jordens klimatutmaningar blivit allt större. 

Ser du det tunna spindelnätet som lyckats fånga björklövet? Svenska forskare har lyckats skapa en konstgjord spindeltråd som i framtiden bland annat kan användas inom vården.

Duva inspirerade bröderna Wright

Människan har genom hela historien studerat naturen för att hitta lösningar på tekniska utmaningar. De amerikanska flygpionjärerna bröderna Wright studerade duvor när de konstruerade det första planet med motor som lyckades flyga 1903. Ett annat exempel är ingenjören George de Mestral från Schweiz som uppfann kardborrebandet 1941. Det sedan han studerat frön från kardborren som fastnat på hans kläder.

Just nu pågår ett mycket spännande svenskt projekt som bygger på biomimetik. Ett forskarlag vid Karolinska institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet har lyckats framställa stora mängder spindeltråd på konstgjord väg genom att studera hur en spindeltrådskörtel fungerar. Tråden som forskarna har fått fram kan inom en tioårsperiod användas till allt ifrån att sy ihop sår till att väva textil.

Framställer 125 kilometer spindeltråd

Hur lyckades forskarna då med detta? Först designade de ett konstgjort spindeltrådsprotein som produceras i stora mängder med hjälp av bakterier. Därefter ställdes de inför nästa utmaning – att skala upp produktionen. Det gjorde de genom att konstruera en enkel men effektiv och naturhärmande spinningsanordning som kan spinna kilometerlånga trådar.

– Den mängd spindelstrådsfibrer som vi får fram per odlingsomgång gör det möjligt att spinna kontinuerligt i 75 timmar, vilket resulterar i en 125 kilometer lång fiber. Vår process innebär alltså ett stort steg framåt mot produktion av biomimetiska spindeltrådar för industriellt bruk, säger forskningsledaren Anna Rising till nyheter.ki.se.

Text: Anna Thorsell