Den 1 oktober fyller Stockholms tunnelbana 69 år men varje dag i tunnelbanan kan vara en fest. Och vad är väl en fest utan tårta? Ingenting! Tårta är det minsta man kan begära på en högtidsdag (eller en vanlig vardag). Ta en sväng förbi närmaste livsmedelsaffär så kan du också fixa en god T-banetårta, snabbt och enkelt!
Så här gör du en T-banetårta på bara en halvtimme.
Ingredienser:
- Tårtbottnar
- 1 rulle vit marsipan
- 5 dl grädde
- 1 burk lemon curd
- 1 pkt frysta hallon/blåbär
- Röd, grön och bli pyntgelé
- Fläderblomssaft, koncentrerad
Gör så här:
- Häll först upp de frysta bären i en skål och låt tina.
- Vispa grädden fast. Lägg över del av den vispade grädden i en liten skål och ställ åt sidan, den ska användas till tårtans sidor.
- Blanda hela burken med lemon curd med resten av den vispade grädden.
Montera tårtan så här:
- Lägg första lagret av tårtbotten på ett fat. Kanske på ett tårtpapper om det känns kul?
- Fördela de tinade bären jämt över hela ytan på tårtbotten.
- Lägg på nästa lager av tårbotten och nästan all lemon curd-grädde. Spara ungefär en deciliter citrongrädde till översta lagret.
- Lägg på sista och översta tårtbottenlagret. Häll på sisådär en halv deciliter koncentrerad saft på kakan så att den blir saftig. Bred ut det sista av Lemon curd-grädden, jämt fördelat över kakan.
Marsipanlock med tunnelbanekarta
- Skriv ut en tunnelbanekarta i samma storlek som tårtbotten, det brukar vara ca 20 cm i diameter. Den här ska du använda som förlaga till tårtpyntet.
- Rulla ut marsipanen och skär ut en cirkel som passar din tårta.
- Lägg på utskriften av tunnelbanekartan på marsipanen och märk ut ändstationerna med hjälp av en tandpetare. Tryck igenom papperet så att det blir märken i marsipanen.
- Flytta över din uppmärkta marsipancirkel till tårtan.
- Nu fyller du i gröna, röda och blå linjen med pyntgelé. Märk ut ändstationerna med stora silverkulor, och mellanstationerna med mindre silverkulor. Skär ut en liten cirkel av det överblivna marsipanen och markera T-Centralen.
- Är du snitsig kan du spritsa kanterna med grädden du sparat, eller smeta ut med en spatel så att sidorna blir snygga. KLART!
Servera med kaffe eller saft.
En ballong eller två är aldrig fel för festligare stämning. Serpentiner? Självklart.
Recept, film och foto: Annika Jönsson