Åk med Maj och tänk på mamman med hörapparat

Tunnelbanevagn med namnet Viktor i Stockholms tunnelbana
Stockholms tunnelbanevagnar har varsitt namn. Foto Elin Jerremalm

Viktor, Hegart, och Marianne är alla namn på tunnelbanevagnar. Namnet kan komma från en känd person, en litterär figur, någons lärarinna eller lillebror.

Det finns över 270 namngivna tunnelbanevagnar i Stockholm. Vagnarna har namngivits när nya tåg har köpts in. De första vagnarna fick tunnelbaneåkarna skicka in namnförslag till. Vagnar av den äldre modellen saknar namn.

Vagnen på bilden, Viktor, är döpt efter en söt, snäll och omtänksam lillebror. Tunnelbanevagnen Ingela är döpt efter 11-åriga Idas lärarinna på Hagsätraskolan, Ida saknade sin fröken så mycket när hon hade bytt skola. Vagnen Maj heter så för att Mona tänkte på sin mamma i Hökarängen. Mamma Maj hade hörapparat och längtade efter det tysta tåget. Det finns också en vagn som heter Mamma, ett ord som för de flesta är förknippat med kärlek, och en vagn som heter Pappa för att ära stockholmspapporna som är bäst i landet på att ta ut pappaledigheten.

Mariannes mamma åkte tunnelbana till förlossningen på ett nyinvigt spår från Blackeberg i oktober 1957. Därför heter en vagn Marianne. En vagn heter Åke, eftersom den åker. Och rockgruppen Kent har fått en egen vagn, bara för att de är bäst.

Legendaren Hegart inspirerar än

En legendar, som i över 40 år planerade Stockholms kollektivtrafik, hette Hegart och har gett namn åt vagnen med samma namn. Han lever fortfarande och är en förebild för dagens trafikplanerare.

Bokfigurer är vanligt förekommande bland vagnnamnen: Pippi, Alfons och Skorpan är några exempel. Du kan med lätthet åka kungligt i tunnelbana. Ta en tur med Carl Gustaf, Silvia, Victoria eller Estelle.

Anita fick sitt eget namn på en vagn med motiveringen ”jag heter Anita och är en helt vanlig människa som åker tunnelbana”. Mitt namn Elin finns också på en vagn. Titta här om ditt finns med!

Elin Jerremalm

Liknande inlägg

Leave a Comment