Vildplockat till naturens skafferi

Vildplockat kan vara en ogrässmoothie, en paj gjord på granskott, nyponvinäger, maskroskapris. Möjligheterna är oändliga vad naturens skafferi kan erbjuda.
Med kunskap om vilda växter får du en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker under en helt vanlig skogspromenad?

Upptäck vildplockat. I naturen hittar du vilda växter, lär dig vilka du kan smaka och spara till ditt gröna skafferi.


I naturen hittar du vilda växter, lär dig vilka du kan smaka och spara till ditt gröna skafferi.
Man behöver inte så mycket för att plocka ätbart från naturen. Du behöver faktiskt ingenting förutom dig själv, men en kniv, en påse och lite kaffe är ju alltid trevligt, förklarar Niki.

Och populärt och trendigt är det. Stjärnkockar här hemma i Skandinavien och i ute världen använder ofta vilda växter från den nordiska floran.
Var och varannan trendmedveten amatörkock har dessutom en bok om kokkonst baserad på vilda örter i sin hylla. Niki Sjölund, är kocken som valt att ta till vara och fokusera på att samla och plocka ätbara vilda växter. Han hämtar dem från skogen, ängar, fjället och ibland till och med hemma i den egna trädgården.

Från krog till bord

Niki, uppvuxen i södra Lappland har alltid haft ett stort och genuint intresse för naturens råvaror. På senare tid har han kombinerat det med sitt tidigare arbete som kock på de mer eller mindre legendariska krogarna Ekstedt och restaurang Gro.

– Jag älskar att sprida kunskap om det jag gör. Från generation till generation har denna kunskap förts vidare.Man behöver inte så mycket för att plocka ätbart från naturen. Du behöver faktiskt ingenting förutom dig själv, men en kniv, en påse och lite kaffe är ju alltid trevligt, förklarar Niki.

– När jag är ute i naturen slappnar jag av på ett helt annat sätt än i stan när jag leverera varor. På sätt och vis så jobbar jag ju när jag är ute och plockar vilda växter också men där finns en annan påtaglig ro. Jag går ner i varv, allt sker nästan som i slow motion.

Vildplockat på topprestaurangerna

Nikis stora kunnande och förmåga att plocka det som naturen producerar utan hjälp från oss människor har nästan blivit en personlig ideologi.
Det stora intresset har resulterat i en egen verksamhet, företaget Neonatur, som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger.
– Jag älskar att kunna sprida kunskap om det jag gör. Det är något som gjorts genom lång, lång tid, från generation till generation har kunskapen förts vidare.
Och det har visat sig att denna kost, det vill säga en varierad kost med naturliga råvaror är det allra bästa för vår hälsa.
Också ur ett miljöperspektiv kan man peka på en samhällelig vinst om vi alla drar nytta av ätbara växter i närområdet.
Kort sagt kan man kan man säga det är en lyckosam trestegsraket i livskvalitet, både ur ett personligt välbefinnande och ur miljöaspekten att ha kunskap om vildplockat.

Läs mer i boken Vildplockat