Upptäck Tivoliparken och Bockholmen

Tivoliparken låter kanske roligare än den är: En massa gamla träd och stigar nära Brunnsvikens vatten – men det är ett fint utflyktsmål för din hemester nära Bergshamra. 

På udden upptäcker du rester av storslagna och kungliga 1700-talsplaner bland orörd natur och dramatiska bergknallar. Ovanför de brantaste stupen kan du duka upp picknickkorgen och njuta av en hisnande utsikt över Brunnsviken, Bergianska trädgården och Hagaparken. Har du glömt maten hemma finns Bockholmens havsrestaurang på några stenkasts avstånd.

En skogsbacke med tallkvistar upptill och en klippkant med utsikt över vatten.
På bergknallen på Tivoliudden kan man grilla eller äta sin matsäck medan man tittar ut över Haga och Brunnsviken.

Gustav III ville anlägga Tivoli vid Bergshamra

Det var Gustav III:s trädgårdsarkitekt Fredrik Magnus Piper som här, på inspiration av kungen, skulle återskapa orten Tivoli utanför Rom. Efter kungens frånfälle blev det inte så mycket av med det, och planerna på mer engelskt anlagda naturprojekt flyttades till Haga. Men namnen Pipers park och Tivoli lever kvar och platserna är del av Stockholms kungliga nationalstadspark. 

Mot en blå himmel avtecknar sig ett träds svarta avlövade grenar. I förgrunden en kllippa och i bakgrunden vatten.
Det är få pampiga lämningar efter Gustav III:s planer på Tivoli, men många respektingivande träd finns kvar.
Här är en film om Tivoliparken och Bockholmen.

Bergshamra kolonier startade 1919

På vägen till Tivoli från Bergshamra centrum räknat passerar du ett område med idylliska kolonilotter som sträcker sig ända bort till Ålkistan. Koloniområdet anlades 1919 men har krympt genom att Bergshamra expanderat. Högst uppe på udden finns resterna av ett luftvärnsbatteri, vars personal 1942 råkade skjuta ner ett tyskt kurirplan. Kullen öster om Tivoliparken kallas Pipers park där de ursprungliga planerna på en park i engelsk stil syns lite tydligare efter senare tiders restaurering. 

En grusplan med skulpturen "Hjärta" av Eva Lange i granit. Skog och björkar i bakgrunden, till vänster en bit av Brunnsviken.
Mellan TIvoliparken och Pipers park finns en plan med brygga, soffor och granitskulpturen ”Hjärtat” av Eva Lange.
Gravmonument över Kraus i sten inhängnad med kätting och stolpar av sten.
Ganska ståtlig och påkostad är 1700-talskompositören Kraus grav ute på udden i Tivoliparken.

Gustav III:s favoritkompositör begravdes här

Joseph Martin Kraus. Okänd målare (commons.wikimedia.org)

En av Gustav III:s favoritkompositörer hette Joseph Martin Kraus, kallad ”den svenska Mozart”. Hans sista komposition i livet blev musiken till Gustav III:s begravning 1792, och han dog själv samma år, bara 36 år gammal. Han ligger begravd på Tivolis västra udde, på egen begäran eftersom han var mycket förtjust i platsen. Här finns mer att upptäcka om Kraus och alla hans verk. Lyssna till hans musik.

En stenplatta ligger på marken. Inskription: Här hvilar Tiger. God vän. Klok hund. Inez lade stenen 1887.
”Här hvilar Tiger. God vän. Klok hund. Inez lade stenen 1887.” I skuggan av Kraus gravmonument.

Som en rörande pendang bakom Kraus monument ligger en stenplatta med orden: ”Här vilar TIGER. God vän. Klok hund. Inez lade stenen 1887”. Vem kunde ana att här låg en hund begraven?

Knölig gräsmatta, ursprungligen en terrass med gamla avlövade äppelträd. En person stiger upp i vänster kant.
I Cadiers trädgård odlades det äpplen och allehanda grödor, och handelsträdgården användes av allmänheten in på 1930-talet.

Hotellmagnaten Cadier anlade odlingar på udden

Tivoliparken var ett populärt ställe ännu på 1800-talet vilket kan spåras på uddens södra sida. Jean-Francois Regis Cadier, mannen som skapade Grand Hotel, anlade en trädgård här i slutet av 1800-talet, men bara ett fåtal äppelträd och en och annan buske står kvar på terrasserna här idag. Cadiers handelsträdgård fanns verksam så sent som in på 1930-talet.

En brant backe med stenar, träd och sly ner mot vatten i solsken.
Det finns branta klätteräventyr på Tivolihalvön, men också fint iordninggjorda stigar på den norra sidan.
En flytbrygga med räcke och en parksoffa sträcker sig ut i Brunnsvikens vatten.
På andra sidan Brunnsviken skymtar Hagaparken.

Ålkistan förbinder Brunnsviken med Saltsjön

Om du glömt att ta med matsäck men vill sikta på en matbit kan du promenera österut. Efter att du gått förbi de anlagda dagvattendammarna kommer du till Ålkistan, inloppet till Brunnsviken som är helt dolt under trafiken på Roslagsvägen och Roslagsbanan.

Anno 1869 när Ålkistan grävdes och Brunnsviken fick ett utlopp mot Lilla Värtan och Saltsjön, sänktes vattennivån i viken med hela 1,25 m. Nu är Ålkistan en skuggig och bullrig plats, men med gott om utrymme för mindre båtar att passera.

Upplev en air av skärgården på lilla Bockholmen

På andra sidan Roslagsvägen ligger en liten park och den skogsbeklädda Bockholmen med blygsammare växtlighet än Tivoli. Här hittar du en mindre marina och en restaurang med ”havsutsikt” som är öppen på somrarna. Det fantasieggande Cedergrenska tornet reser sig i Stocksund på andra sidan inloppet till Edsviken.

Ett till synes medeltida torn, Cedergrenska tornet, reser sig ur granskogen bakom klippor och ett vattendrag.
Cedergrenska tornet i Stocksund är en fantasieggande syn från Bockholmen.

Fakta: Ta tunnelbanan, bilen eller cykeln hit

Tivoliparken ligger en kort promenad från Bergshamra centrums tunnelbanestation och ett stenkast från E18 om du kommer med bil. På cykel får du uthärda en sträcka utmed E18, men ganska snart kan du vända ner mot lugnet i Tivoli som är en del av den Kungliga nationalstadsparken.

Information om de nyanlagda dagvattendammarna. Mer om Tivoliparken. Upptäck den kungliga nationalstadsparken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *