Mycket att upptäcka vid Ulriksdals slott

Ulriksdals slott på håll med träd och gräsmatta framför.
Ulriksdals slott byggdes på 1600-talet och många av de kungliga har bott eller vistats här. Drottning Kristina var förtjust i slottet, och hennes kröningskortege startade här. Kröningsvagnen finns att se i en av byggnaderna strax utanför grindarna.

Ulriksdals slott och trädgård ligger lagom nära Stockholm för en utflykt på hemestern när du känner för något att upptäcka. Ett besök kostar inget och har du ett SL-kort tar du dig hit lätt. Sedan är det bara att njuta av naturens gåvor och historiens vingslag under promenaden.

Innergården på Ulriksdals slott med en pampig svartmålad järnurna i förgrunden.
Pampigt värre kan det vara vid Ulriksdals slott, men också en naturupplevelse. Bakom och bredvid dessa flyglar ligger Edsviken som sträcker sig ända upp till Sollentuna.

Du behöver inte vara monarkist för att njuta av ett besök vid Ulriksdals slott. Området i Stockholms norra del ger en fläkt från Bellmans tider med en teater från 1600-talet. I parken hittar du historiska villor och skulpturer i både tuktad och vild natur. 

Här kan man flanera och tillbringa större delen av dagen, med eller utan picknickmatsäck – det är en riktig oas för både avkoppling och aktivitet. Utefter Edsvikens strand finns bad och caféer och en prunkande handelsträdgård om man vill ta med sig något av grannlåten hem.

Ulriksdals slott byggdes redan på 1600-talet

Järngrinden vid Ulriksdals slott med Gustav VI Adolf och drottning Louises initialer med en krona över i guld.
Grinden, som är öppen alla dagar om året, är utsmyckad med Gustav VI Adolfs och drottning Louises initialer. De inredde delar av slottet och bodde där under 1960-talet.

Ulriksdals slott från slutet av 1600-talet byggdes av Jacob de la Gardie och ligger på en liten udde i Edsviken. Runt slottet finns orangeri, skulpturer, kapell, café, alléer och den före detta rokokoträdgården. 

I den vidsträckta parken finns stora gräsytor och mycket att upptäcka. Med hjälp av en app (Kungliga promenader) och skyltar får du veta mer. Bland annat står skulpturerna av två fiskande ”morer” på var sida om ett vattendrag. De flyttades från Hagaparken då de plötsligt stod på torra marken när Brunnsviken förbands med Värtan 1864. I Slottets ena flygel ligger till exempel WWF:s (Världsnaturfonden) kontor i Sverige. I en av längorna utanför grindarna finns drottning Kristinas kröningsvagn. Hon ska ha varit särskilt förtjust i slottet på sin tid. 

En av de fiskande ”morerna” som pryder Ulriksdals slottspark.

Tycker du om att bada på din utflykt går det bra vid en liten sandstrand norr om parken.

Orangeriet, en lång låg byggnad till vänster om slottet. Gräsmatta i förgrunden.
I orangeriet finns ett skulpturmuseum och exotiska växter. Kaféet ligger mellan orangeriet och slottet.

Se Orangeriets växter och skulpturer på exkursionen

I parkens långsträckta orangeri växte tidigare exotiska plantor som gav frukt eller sommartid placerades ut i parken. Nu är orangeriet ett ljust och vackert skulpturmuseum med verk från Nationalmuseum av bland andra Carl Milles och Tobias Sergel.

Confidencen är en renoverad teater från 1700-talet

Confidencens sida i solsken.
Återuppväckt från Gustav III:s dagar.

Confidencen från 1700-talet är en rokokoteater, den äldsta i Sverige. Den är renoverad och används för olika musikaliska uppsättningar. När restriktioner inte lägger hinder i vägen kan du boka in dig på visningar av salongen, scenen och det höj- och sänkbara bordsmaskineriet som givit teatern sitt namn: ”table à confidence”.

Blomarrangemang med tulpaner och begonior i stora vida krukor.
Slottsträdgården strax utanför slottsparken är en inspirerande upplevelse.

Slottsträdgården Ulriksdal är en handelsträdgård

Komplettera din utflykt med ett besök på Slottsträdgården Ulriksdal, som ligger på promenadavstånd norr om slottet och orangeriet. Det är en handelsträdgård där du hittar inspiration till din egen trädgård, självplock av blommor och grönsaker på friland, ett trädgårdskafé och en butik med allt för trädgården. Handelsträdgården erbjuder också professionell hjälp med planering av trädgårdar eller trädgårdstips.

Mer för din tripp till Ulriksdal på dessa webbplatser:

Allt om Slottsparken hittar du på denna länk.

Det du behöver veta om Slottsträdgården.

FAKTA: Hur tar du dig hit?

  • Tunnelbana till Bergshamra, sedan buss 503 mot Polishögskolan, hållplats Ulriksdals Wärdshus. En promenad direkt från Bergshamra Centrum tar cirka 15 minuter.
  • Pendeltåg till Ulriksdals Station, sedan buss 503 mot Bergshamra Östra, hållplats Ulriksdals Wärdshus. 
  • Bilparkering vid Confidencen mot avgift.
  • Cykelvägar över Ulriksdal med omnejd hittar du på kartan över Nationalstadsparken. ”Ulriksdalsrundan” ger alla möjligheter att upptäcka parken.

FAKTA: När är Slottsparken öppen och vilka visningar finns det?

  • Slottsparken är öppen året om, dygnet runt. Under coronapandemin är slottet, Orangerimuseet och Confidencen stängda. När restriktionerna lättar kommer du att kunna boka in gruppbesök inomhus.
  • Confidencen säljer ett begränsat antal biljetter till evenemang, säkrast är att kontrollera närmare på hemsidan.
  • Caféet bredvid Orangeriet är öppet varje dag året om, servering både inomhus och utomhus.

Öppettider för Slottsträdgården Ulriksdal:

  • Handelsträdgård och butik öppet 10–18 på vardagar och 10–17 på helger.
  • Trädgårdscaféet är öppet 11–16.30 alla dagar.