Kaffepriser på Södermalm – kvalitet eller kvantitet?

| 28 maj, 2018

Kaffe på Sankt Paulsgatan har låga kaffepriser, de accepterar bara kontanter. Johan är stammis, han tar ut 900 kronor i bankomaten var tredje månad som öronmärkta för kaffe.

Priset mellan den billigaste och dyraste koppen skiljer 22 kronor. Vi har kartlagt kaffepriserna på Södermalms kaféer. Skillnaden mellan kvalitet och kvantitet är stor. 

För många fungerar kaffe som ett bränsle vi tankar på morgonen och fyller upp med under dagen. Enligt statistik dricker genomsnittssvensken nio koppar om dagen. De senaste åren har det vuxit fram en finkaffekultur med centrum vid Mariatorget. Kaffebarerna Drop Coffe och Johan Nyström lockar både kaffeintresserade Stockholmare och turister. Men den som förväntar sig en slät kopp kaffe kommer att bli förvånad.

– Det händer minst en gång om dagen att en kund klagar på att kaffet är blaskigt, berättar Lovisa Friman, barista på Drop Coffe. Då får man förklara att det är ett ljusrostat specialkaffe.

Vi är vana vid att kaffe smakar mellan- eller mörkrostat. Men om man ljusrostar bönorna träder andra smaker fram som påminner mer om kaffebärets ursprungliga karaktär. Färgen blir ljusare och smaken blir mer fruktig och syrlig. Drycken påminner inte mycket om vanligt kaffe. Det är på dessa kaffebarer man hittar stans dyraste kaffe. Johan Nyström toppar vår undersökning, de tar 37 kronor för en brygg och 48 kronor för en latte.

Specialkaffet erbjuds i olika rostningsgrad och karaktär. Det är fritt från giftiga bekämpningsmedel och bönorna är direktimporterade utan mellanhänder. För säkerställa bästa kvalitet handplockas bären eftersom de mognar vid olika tidpunkter. Både Johan Nyström, Drop Coffee och Pascal erbjuder kaffe där arbetarna har bra arbetsvillkor med levnadsduglig lön, sjukpenning och betald semester, vilket inte är gängse inom branschen.

Stans billigaste kaffe hittar man, förutom på kedjor som McDonalds, Seven Eleven och Pressbyrån på taxifiket på Tideliusgatan. De tar 15 kronor för en brygg med fri påtår. Här blir kaffet aldrig stående eftersom det kommer en strid ström av taxichaufförer dygnet runt.

På Tideliusgatan ligget det dygnet runt öppna taxifiket, här serveras stans billigaste bryggkaffe för 15 kronor.

Även Giffis på Hornsgatan och Kaffe erbjuder kaffe till låga priser. Kaffe på St.Paulsgatan är kända för sitt mörkrostade italienska kaffe. Här kostar en latte eller bryggkaffe 25 kronor. Kaffet serveras som pressokaffe i egen kanna och räcker till drygt 2,5 koppar. De är också ensamma om att erbjuda en enkel espresso för en tia! En av anledningarna till att de kan behålla så låga priser är att de bara tar emot kontanter och på så vis slipper dyra kortavgifter.

Vi kan hålla låga priser eftersom vi inte renoverar lokalen, behåller samma gamla möbler, skyltar och inredning och för att vi för länge sedan betalt av kaffemaskiner och kylar, berättar Giffis ägare.

Det längsta strået drar man på de klassiska konditorierna eller mer traditionella kaféerna där man erbjuder ”vanligt” kaffe från Gevalia, Arvid Nordquist eller Martin Olsson som tillreds av ett biträde utan baristautbildning eller till och med av en automatisk maskin. Priserna är inte nödvändigtvis lägre än hos de mer specialiserade kaféerna sett till kvalitet.

I bilden nedan anges kaféets namn, följt av pris för bryggkaffe, caffe late och övrig information.

Dyrast kaffe har Johan Nyström, billigast har taxifiket på Tideliusgatan. Det skiljer mycket mellan kaffets kvalitet och urvalskriterier. Undersökningen genomfördes 10 maj 2018.

Text och bild: Julia Brzezinska

Taggar: ,

Kategori: Ekonomi, Kultur & nöje, Nyheter

Kommentering är stängt