@Dovashornsgatan90 – Stockholms mest nischade instagram-konto

| 28 maj, 2018

På instagramkontot @Dovashornsgatan90 rapporteras det direkt från fronten på ett av Söders populäraste sunkhak. Trots ynka 850 följare har kontot uppmärksammats av både kändisar och Nöjesguiden. Niklas, kontots grundare, berättar om livet kring bardisken, oskarpa bilder och vad som gör hans konto intressant.  

  Dovas på Hornsgatan. Umgänge finns som en ständig möjlighet där inne. Foto:@dovashornsgatan90

 

Förmodligen är det ett stilla vårregn som hörs rassla över Stockholm denna stund. Hundens år, valåret 2018. För besökarna på baren på Hornsgatan, där den här intervjun kommer att utspela sig, spelar livet utanför liten roll. Denna verklighetsflykt är något som 33-årige Niklas, anonymt, lyckas fånga på sitt instagram-konto @dovashornsgatan90.

Hans följare, om de mötte honom, skulle antagligen föra en tankegång ungefär såhär? Är det så han ser ut? Jag förväntade mig någon lite mer, öh.. bedagad. Niklas ger istället ett sobert intryck när han hivar sig ned från barstolen för att hälsa:

–Jag bjuder på första rundan. Jag har stammispris. 29 kr istället för 34. Så det är en femma liksom, berättar han medan han byter en sedel mot två sprakande öl.

Stället i övrigt är rätt avslaget, en sen kväll som denna, en måndag i maj. Inredningen är endast luguber, inte det minsta imposant.

–Det är runt 18 som stämningen är som bäst. Det är då det gamla gardet är här.

 

Stamgästen Niklas

Det var i augusti förra året Niklas, som var snabb att påpeka att han inte ville bli nämnd vid efternamn, bestämde sig för att starta kontot. Då hade han hängt på Dovas Hornsgatan som stammis i ett halvår. Det skulle dröja nio månader innan kontot tog fart. Det var när Geniet Söderholm (en annan instagram-profil, bland annat känd för att jobba för Filip och Fredrik) delade kontot i sin feed.  Niklas satt i baren en torsdag runt påsk och överraskades när följar-antalet steg i rasande takt.

–Grejen är jag hade ju 150 följare, och det var mest vänner och folk som hänger här och så. Så jag frågade Kevin, som jobbade i baren’’har du gjort någonting? Och han bara  ’’Nä alltså det var ett gäng som satt här innan och jag bad dem följa’’. Och sen var det Robin Israelsson, som också jobbar med Filip och Fredrik, som taggade kontot i någon händelse. Och sen tipsade nöjesguiden om det också. De hade med det på en bäst just nu-lista. Det gick från 150 till 850. Vilket är ganska lite om man tänker så.

 

Men det är ju rätt nischat, så att säga?

-Haha ja precis, det är ganska nischat.

 

Niklas är stockholmare sen grunden. Tonårsperioden spenderades i Spånga, vilket innebar att när helgen nalkades låg Dovas Fridhemsplan nära till hands.  ’’Det var där jag hade mina första upplevelser av Stockholms uteliv. Vi hängde ju där varenda jävla helg’’.

Numer spenderas majoriteten av tiden på ett nio till fem jobb som researcher i offentlig sektor – ett ämne som enligt Niklas var för tråkigt att utveckla. ’’Annars går jag på en del AIK-matcher och hänger en del här’’.

 

Vad är speciellt med just den här puben då?

-Okej, alltså 2016 blev jag dumpad. Jag tog det rätt dåligt och kände att jag inte kunde sitta hemma. Att jag behövde hitta ett ställe att gå till. Och det första jag märkte när jag kom in här var att det var en jäkla stämning, en jargong mellan personal och stammisar. Det var mycket garv och folk snackade över hela lokalen. Och jag kände ingen då, så jag kunde sitta med och vara jäkligt underhållen av det som föregick i lokalen. Det var väldigt mycket karaktärer.

 

Vad var det som motiverade dig att börja lägga upp bilder?

– Från början var det rent privat, att det var kul att ha ett projekt liksom. Men vad som motiverade var också själva stället, och karaktärerna. Dem är roliga – men det är ju lite deppigt också. Många som går här, det har inte gått superbra för dem. De kanske dricker lite för mycket.

-Men de är ju också en del av Stockholms uteliv. Och jag såg ju att det skulle kunna bli kul med ett konto. Att visa upp dem här karaktärerna.

En sådan karaktär är Roy. Med en stark karisma och 80 år i bagaget blev hans närvaro hyllad på krogen och är en av de återkommande profilerna på kontot. Åtminstone tills nyligen – folk började tröttna för han inte slutade prata och aldrig lyssnade. Och nyligen slog han till en annan högljudd gäst – Så numer är han portad. ’’Han brukade säga att han inte är rädd för att dö eller att döda. För att dör han får han sova, och dödar han så hamnar han i fängelse och där har han människor att prata med’’.

Roy, från perioden innan han blev portad. Med bildtexten: ’’Proffsen är här. Var är du?’’
Foto: @dovashornsgatan90

Bor du i närheten?

­­­-Nää, jag bor i Aspudden, så det hade egentligen varit närmare för mig att hänga på puben Diset, men där är det lite mer deppigt alkoholiserat – här är det ju mer glatt alkoholiserat, glada alkisar. Och det är mer ruljangs på människorna i innerstan.

Hur mycket tid spenderar du här?

-Haha, ja det beror lite på hur jag mår. Just nu mår jag rätt så bra så nu är det inte lika mycket. Alltså det blir ett par dagar i veckan och ibland blir det sex dagar i veckan. Det beror lite på till exempel om man börjar snacka med någon, då blir det ofta att man sitter lite för länge.

Ser du det som ett problem?

-Alltså jag behöver inte sitta här för att lägga ut bilder. Nu när jag fick flera följare började jag känna att jag borde börja ha en stadig utgivningstakt. Men jag behöver inte vara här för att lägga upp bilder liksom.

 

Vad är det för sorts följare du har? Har du koll på din demografi?

-Ja, jag har kollat de där någon gång. Och det är liksom personer som Jack Werner. Så då kände jag vafan händer mig. Och Adam Ljunggren, Aiks nya styrelseordförande följer mig. Och Simon Strand (en annan känd AIK:are). Och det här är ju ett Bajen-ställe. Men det var i början, nu kollar jag inte längre.

Celebert följeskap

Om Niklas nu hade kollat skulle han upptäcka andra kända följare såsom David Borg, Sandra Beijer, Nichlas Niemi, Emanuel Karlsten, radioprofiler och Cafes redaktör Olle Arnell. Sammanlagt ger varderas följare en följarbas på 76 600 följare (detta tar givetvis inte i beaktning att många av dessa följare följer flera av dessa konton samtidigt – men visa mig den matte som gör den beräkningen korrekt så lovar jag att ändra i siffrorna). Om man tar detta Kevin Bacon-index ännu ett steg längre handlar det om mer än en miljon följare. Det finns med andra ord stor potential.

 

Har ditt konto något viktigt att säga?

-Hmm, nej är det korta svaret.

Kanske indirekt?

-I instagram-flödena som man ser är det väldigt mycket – alltså det här är ju en uttjatad spaning – Men det är väldigt mycket kolla vilken fin drink jag beställt in. Så det är en möjlighet att visa en annan sida i samma flöde. Det kanske inte har gått så bra för människorna jag fotar, men vi… eller vi. FOLK har det ganska bra här liksom. Man kommer väl hit för att pausa från skiten. Det är på gott och ont, men så är det. Om jag har någon tanke är det väl att visa en annan sida. Inte en medieperson som tjänar mycket pengar. Folk här har inga pengar. Jag känner mig mer hemma med folket här.

Det är inget influens-kompatibelt konto, förväntar du dig att kunna plocka upp sponsorer?

-Verkligen inte, och det vill jag inte ha heller. Jag gör det här för att jag tycker det är kul.

 

Hur väl känner du dem som du fotar? Ibland känns det som du smyg-fotar.

-Nej det gör jag inte alltid. Och lär man känna någon så kan det fortfarande vara problematiskt att fota någon. Jag har hört mig för, min polares tjej är jurist, och jag gör inget olagligt liksom. Men moraliskt jag vet inte, det går att diskutera.

-Jag frågar inte om lov, det gör jag inte.

 

Det här med nageltrångsoperationen.

-Det var Kevin som jobbar här som gnällde om sitt nageltrång. Folk hade skrämt honom hur operationen var. Jag har ju själv gjort det. Det kallas operation men det är egentligen en enkel procedur, de klipper bara. Men de klipper ju på fel ledd. Så det är jäkligt obehagligt.

’’Bergman släng dig i väggen, det här är diskbänksrealism på hög nivå’’. Så lät Nöjesguidens recension av Niklas konto. Foto: @dovashornsgatan90

Återigen till Geniet Söderholm. Han har snackat om att han vill starta en podcast med samma tema som ditt instagram-konto. Har du tankar på att franchisa och starta en podcast?

-Nää usch, det är för mycket tid och jag tror att folk hade varit rätt skeptiska. Jag är ju rätt blyg.

Kanske få in Geniet Söderholm på spåret.

-Ah jag vet inte. Jag har ju aldrig träffat honom.

Vad tror du att får folk att följa dig?

-Ja alltså det är ju baserat på tips. Men sen det är ju något annat. Det sticker ju ut i sammanhanget (på instagram). På ett litet sunkigt, eller åtminstone annorlunda sätt.

-Det dras en del tveksamma skämt här, men det är verkligen ett ställe där alla är välkomna. Jag skulle inte hänga här om de som hängde här hade tveksamma åsikter. Och om det är någonstans när man blir förlåten snabbt så är de i de här kretsarna, om man är ångerfull dvs. Och den känslan kanske framgår i bilderna.

 

Ett timglas med Finkel

Ett kvarter härifrån, växte Bellman upp på mitten av 1700talet. Kanske kan hans sånger om vinguden Bacchus och spritdränkta fester berätta något om varför kontot uppskattas. I en av Bellmans texter omsjungs urmakaren Fredman som kan dela tiden uti timmar och minuter men framför allt kan ’’göra tiden till intet uti ett litet grönt Timglas med Finkel’’

Lyriken går igen. Alkoholen är tidlös och det dekadenta livet kommer alltid att locka. Vissa mer än andra. Från Bacchus, till Bellman, till Roy på Dovas. Det perfekta alkoholruset skiljer inte på folk och folk, med det kan alla känna lycka. Ruset förlöser en från tid och rum, och det flyttar det förmodade vårregnet, valåret och kinesiska profetior längre bort än nånsin.

 

Du är förresten medveten om att bilderna är ganska kassa?

-Jaja absolut, det där diskuterade jag om med mina polare. Jag kände att jag kanske ska skärpa mitt fotande men de sa åt mig att köra på så som det var. Jag har ingen ambition att det ska vara snyggt så det där skiter jag i. Men det gör mycket för kontot, att det är oskarpt.

Niklas har nog rätt, det gör mycket för kontot. I det oskarpa finns det mycket värme. På Dovas Hornsgatan kanske det erbjuds aningens smutsiga ölglas, en sämre nachos-tallrik och ett foto med ett finger i förgrunden. Det spelar ingen roll. För det är ett ställe där man alltid är välkommen, hur oskarp man än är.

Av: Andreas Berntzon

Topp tre gäster för att ha en intressant kväll vid baren, utan inbördes ordning:

1.Micke Krull

2.Pastorn

3.Ronny Balboa

 

Niklas favoritbarer på söder:

1.Dovas Hornsgatan

2.Snotty på Skånegatan

3.Allt på Hornsgatan framför Götgatan

Kategori: Kultur & nöje, Personporträtt

Kommentering är stängt