Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Aktivitet

Akalla by en oas värd att upptäcka

Akalla by har gamla anor. Här brukades jorden av samma familj i mer än 150 år.
Idag är det en populär plats för besökare i alla åldrar med 4H-gård, lekplats och kafé.

En häst betar gräs och i bakgrunden syns höghus.
Livia, en norsk fjordhäst, betar rofyllt på kullen vid Akalla by. I bakgrunden syns höghusen på Sibeliusgången, byggda på 1970-talet.

Jag åker till Akalla en tidig vårdag med tunnelbanans blå linje, väljer uppgången mot Akalla torg och tar sedan en fem minuter lång promenad på gång- och cykelvägen till den gamla byn.

På vägen vandrar och cyklar familjen Wikström-Sträng. Mamma Linda Sträng har bott i Akalla större delen av sitt liv.
­­­­­­­– Det var schysst att växa upp här, vi trivs och jag tänker att det är bra att växa upp här för Viggo också.

Linda och sonen Viggo besöker ofta Akalla by. Viggo gillar att hoppa studsmatta men de besöker också djuren eller styrker sig med en fika.

Trähus och hagar

Viggo är den 3,5-åriga sonen som testar sin cykel denna soliga dag.  
Familjen, som även består av pappa Anders Wikström och hundarna Rapp och Allan besöker ofta Akalla by.
– Det är lätt att ta sig hit och mysigt med alla djuren på 4H-gården säger Linda.

I byn möter besökarna röda trähus och hagar och på den lilla kullen betar hästar. Här har de och de andra djuren, getter, får, minigrisar, kaniner, höns samt ankor sina hem. 

Getterna Stina och Greta är uppskattade av barnen.

Skyddad natur

Familjen uppskattar också närheten till det grönskande Järvafältet där de tar cykelturer och promenader. På 1960- och 1970-talen bebyggdes stora delar av området med bostäder i snabb takt som en del i miljonprogrammet, men en hel del grönområden finns kvar, vissa även skyddade som reservat.

Efter att de tittat till minigrisarna Olof och Sven går turen vidare till lekplatsen med de nedsänkta studsmattorna. Viggo hoppar för fullt, det märks att han har gjort det förr.

Ridturer i Akalla by

4H-gården har en hel del aktiviteter. Det finns möjlighet att rida på hästarna, men den som vill rida måste boka turen i förväg och den kostar 100 eller 200 kronor beroende på längd.

Strax intill hästarna beundrar Jameela Njie,1,5 år, getterna Greta och Stina. Hon vill klappa getterna men de är inte så lätta att nå.

Hon och mamma Fatouma bor i Råcksta men besöker ofta byn.
– Det är ett smultronställe speciellt plaskdammen på somrarna och alla djuren.

Jameela Njie vilar ut i mamma Fatoumas famn efter att ha försökt klappa getterna.

Olika aktiviteter i byn

Kista sports club har hand om huvudbyggnaden, kaféet och hyr ut lokaler. Föreningen har en mängd olika aktiviteter som exempelvis fotboll, boxning och gymnastik men ordnar också pappaträffar och kvinnoträffar. 

Sonja Dousa är verksamhetsansvarig och hon konstaterar att det finns något för alla och att arrangemang som valborg, midsommarfiranden och julmarknader är populära.

En oas

Nära grannar till Akalla by är Akallahöjdens Bostadsrättförening och många i grannskapet söker sig till byn och omgivningarna runt om.

Britt-Marie Leyon har bott här sedan 1987.
– Jag trivs bra här, det bästa är närheten till naturen.
– Det är en riktig oas, inflikar grannen Ann-Kristin Johnsson, de som kommer hit blir förvånade, i media står det mest om det negativa som händer i Järvaområdet.

Av Gunilla Brimberg

Fakta om Akalla

* Akalla har gamla anor ända från bronsåldern.
*Från början av 1900-talet hade armén övningsområden på Järvafältet och de gamla gårdarna var i bruk.
*En släkt, familjen Jansson, bodde i Storgården och brukade marken från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1970-talet. I Akalla by finns även Mellangården där håller Norra Järva hembygdsförening till

Mer information: Stockholmskällan

Det går bra att ta sig kommunalt till Akalla, tunnelbanas blå linje tar drygt 20 minuter från T-centralen och det går även flera busslinjer till Akalla.

Stockholms lokaltrafik