Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Så laddar du kroppen och sinnet med energi – och negativa joner

Vi mår så mycket bättre när vi får andas frisk luft och vara ute i naturen –vid havet, skogen eller fjällen. För vem blir stressad av en promenad i en skog som doftar mossa, där tystnaden är total och solen letar sig in bland gröna bladverk?

   Vad är det då som gör att vi mår så bra och blir lugna av att komma bort från stadslivet? Jo, när vi kommer bort från stadens brus intar vi ett mycket större perspektiv och fokuserar mindre på oss själva, mycket tack vare att luften vi då är i är fylld med något så motsägelsefullt som negativa joner.

Kanske har du lagt märke till att luften känns extra frisk och stark och klar efter ett regn- och åskoväder. Före åska är det vanligt att många känner av att luften är tryckande. Vissa av oss blir trötta, får huvudvärk eller andra psykiska och fysiska besvär. Somliga blir helt utmattade. Men så snart ovädret passerat känns luften ren och frisk. Vi får ny energi, lättare att andas och mår bra igen.Det här beror på att luften just då är proppfylld med negativa joner, och när balansen är optimal så främjar det vår hälsa, fortplantning och resistens mot sjukdomar hos både människor, djur och växter.

Skillnaden mellan positiva och negativa joner

Det är dessa joner som skapar den elektriska laddningsbalansen i luften. På en strand till exempel som ligger långt ifrån en stad, kan det finnas upp emot 10 000 negativa joner per kubikcentimeter luft.
Och inne i en stad kan antalet negativa joner i luften däremot vara betydligt lägre, kanske så lågt som bara 100 negativa joner per kubikcentimeter.

Höga nivåer av positiva joner i luften beror till stor del på all vår teknik från datorer, tv-apparater, mobiler, mikrovågsugnar. Och finns det mycket positiva joner i vår omgivning drabbas vi lättare av ökad stress, oro, håglöshet, depressioner och sömnstörningar.
De negativa jonerna däremot har visat sig ha en helt motsatt effekt. De minskar stressen, höjer humöret och välmåendet i allmänhet och den generella hälsan och energin.

Så skynda ut i naturen – på jakt efter negativa joner

Här kan du läsa mer om vad negativa joner är