Rösjöskogen – ett paradis för friluftsfamiljen

Skylt i Rösjöskogen där det står Naturreservat. Skog i bakgrunden.

I Sollentuna i norra Stockholm hittar du Rösjöskogen, ett naturreservat som erbjuder många trevliga aktiviteter. Om du och din familj gillar natur och friluftsliv, så har du kommit till rätt ställe.

Den röda tråden i Rösjöskogens naturreservat är ett långt motionsspår, där du kan välja hur långt du vill promenera eller springa. Om du är ute efter att motionera och träna, kan du med fördel göra ett stopp på utegymmet, där du kan njuta av naturen samtidigt som du tränar.

Utegym ute i skogen.
Utegymmet i Rösjöskogen – en lugn och fin miljö att träna i.

Om du föredrar andra aktiviteter än bänkpress, finns mycket att välja på. I närheten av Edsbergs sportfält hittar du ett helt nybyggt naturparkour, med bland annat en hinderbana där du kan tävla mot dina familjemedlemmar om vem som är snabbast. Tidtagarur finns, så att man kan vara helt säker på vem som faktiskt vinner …

I Rösjöskogen kan du motionera, promenera eller upptäcka

Du kan också traska upp på toppen av Väsjöbacken, som med sina 82 höjdmeter vintertid är en av Stockholms mest populära skidbackar. Därifrån har du en härlig utsikt över naturen runt omkring. Om du dessutom tycker om att utmana dig själv, kan du göra som många andra motionärer och springa upp och ner för backen. Vill du ta det lugnare kan du ta dig upp på den lite flackare baksidan, men om du vill ta den lite hårdare vägen så tar du den brantare backen på framsidan. Under 2021 ordnar dessutom Korpen utmaningen Besegra Mount Everest på hemmaplan.

Väsjöbacken sommartid, nerifrån med liftstolpar och liftstuga.
Väsjöbacken i sin gröna sommarskrud.

Längs med motionsspåret hittar du ett antal rastplatser, där man kan grilla eller äta sin matsäck. Kommunen fyller på ved och det finns eldstäder, där du kan göra upp en eld och sedan grilla det du tar med dig. Efter maten finns möjlighet att ta ett bad vid någon av Rösjöns badplatser.

Om du är intresserad av historia, kan du besöka Jarlabankestenen, en runsten med inskrifter från 1000-talet. Den är placerad mitt i skogen och man kan slå sig ner där med sin matsäck och njuta av naturen. Stenen passeras om man väljer att följa Skogsstigen, en 2,5 km lång vandringsled, som börjar vid Rösjöbadet och slutar i Södersätra.

Rösjö Camping med minigolfbanan i förgrunden.
Rösjö Camping med sina minigolfbanor.

Bo på Rösjö Camping

Om du är sugen på en lite längre vistelse kan du bo på Rösjöbaden Camping, där det finns möjlighet att bo i stuga, i tält eller i husvagn. Campingen ligger i direkt anslutning till en av Rösjöns badplatser, som är mycket välbesökt på sommaren. Du kan ligga på den väl tilltagna stranden och sola, ta en simtur eller hänga med barnen vid vattenbrynet. Det finns även ett hopptorn, för den som vill träna på sin backflip, eller bara vill få till ett jätteplask. Om du inte vill laga egen mat, finns en restaurang på området och vill du byta badet mot annan sysselsättning, kan du till exempel spela minigolf.

Uteliv för alla årstider

Så om du tycker om uteliv, är Rösjöskogen ett utmärkt alternativ. Du tar dig till dit till exempel via Edsbergs sportfält i eller från campingen. Oavsett hur du väljer att ta dig dit, så kan vi rekommendera att du sätter på dig löparskorna eller packar ryggsäcken och utforskar de fina skogarna. Kanske du tajmar vårens alla vackra blåsippor och vitsippor, eller sommarens härliga blåbär. Kommer du på hösten, kan du nog hitta en och annan kantarell. Och det som är så fint är att det går att komma när som helst och flera gånger. Rösjöskogen är gratis, vacker och har mycket att erbjuda, både motion och rekreation.

Text och foto: Elisabeth Enbrand