Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Smak

På Bondens Marknad njuter du av färg- och smakupplevelser

På Bondens egen Marknad eller som de flesta brukar säga, Bondens marknad, strosar du runt och njuter av färg, form och smak. Det är en matmarknad med härliga smakupplevelser och stolta matproducenter. Den här första dagen på säsongen vräker regnet ner och handlarna får hålla hårt i sina tältdukar för att stånden inte ska blåsa iväg. Trots att regnet står som spön i backen är det lätt att trivas här, på Södermalms Bondens marknad. 

En av Bönderna på Bondens Marknad som håller i sitt tält i regnet. Hon säljer egen producerad getost.
På Bondens Marknad, Södermalm hittar du närodlade och kravuppfödda råvaror.

Bondens marknad har funnits i ett par decennier. I Stockholm hittar du marknaderna innanför tullarna på Södermalm och Östermalm. Här säljer bönder och producenter från Stockholms närområde och Mälardalen hantverk och sina närodlade och kravuppfödda råvaror. Södermalms marknad är belägen på Katarina Bangata, i allén mellan Götgatan och Skånegatan. Till detta smultronställe har jag begett mig denna regniga lördag förmiddag. 

Handla till kvällens middag eller för hela veckan

I ett av stånden hittar jag Ann-Sofie som är i full färd med att köpa getost.

– Bondens marknad har mycket grönsaker, ägg och andra råvaror som jag uppskattar. Under säsong skulle jag gärna veckohandla mina grönsaker och andra råvaror här varje lördag, men ska jag vara helt ärlig så går jag mest hit när andan faller på. ”Ost är en svaghet” ler Ann-Sofie och den här getosten ska jag avnjuta med ett glas vin till kvällen.

Marknadsståndens utbud varierar med årstiderna och det skiftar mellan himmel och jord. Här finns grön- och rotsaker, ost, kött och chark, sylt, saft och marmelad, rapsolja och honung till blommor, växter och hantverk. Hit kommer många söderbor och andra för att handla middagsmaten, blommorna till dukningen eller bara njuta av smakprover och spontanshoppa. 

Färgglada och närodlade grönsaker som erbjuds i att av stånden på Bondens Marknad, Södermalm.
Färg, form och smak på Bondens marknad, som kommer att bli till en underbar måltid, hemma hos mig.

Bönder som lockar med närodlat och kravmärkt 

En av handlarna, Jenny, som har sin gård Sörgården Grönt utanför Enköping, har sålt sina varor på Bondens Marknad i många år.

– I början på säsongen vill många kunder köpa plantor. Idag säljer jag mycket tomatplantor, kryddväxter och det går även en hel del pelargonier, trots att det är en kall och regnig lördag, berättar Jenny. Senare under säsongen, närmare sommaren blir det mycket tomater och gurkor. De flesta som har sina stånd på marknaden säljer kravmärkta och ekologiska varor. Jag tror att det är en av anledningar till att det många kunder söker sig till Bondens egen Marknad fortsätter Jenny när hon räcker över de tomatplantor som jag köpt. 

Bra råvaror blir till härliga smakupplevelser

– Idag är jag är hitskickad av min man, för att köpa rotsaker till söndagens middag säger Maria. Jag och min man handlar ofta på den här marknaden när säsongen kommer i gång. För att vi båda uppskattar vällagad mat med mycket smak, och som den kock min man en gång var så lagar han alltid god mat ler hon. Oftast går vi hit och botaniserar tillsammans. Alla borde gå till Bondens Marknad uppmanar Maria innan hon fortsätter sin shoppingrunda i blåst och regn. 

Den här lördagen är det färre stånd en vanligt, men det bjuds på grönsaker, plantor, korv, ost och mycket annat. Lavendels sötma och myntans krispiga arom blandas med rotsakernas jordiga, till ett sammelsurium av dofter som blandas med gröna nyanser, inslag av rött och brunt, färger som är en njutning för ögat. Därför är det för mig, så lätt att fylla mina kassar med närodlade godsaker från Bondens marknad.

Öppettider, vägbeskrivning och annat hittar du på Bondens egen Marknad webbplats https://bondensegen.com och på deras Facebook

Andra smakupplevelser i närheten av Bondens marknad hittar du på Folkungagatan http://Oändliga smakupplevelser på Folkungagatan – ett dolt smultronställe