Upptäck Örens naturreservat

Örens naturreservat på Torö längst ut på Södertörn bjuder på vidsträckta stränder med fantastisk utsikt över havet och fri horisont. Stenstranden är populär bland surfare men på västra sidan finns en fin sandstrand som är lättare att bada ifrån.

En kitesurfare utanför Örudden på Torö i Örens naturreservat
En kitesurfare utanför Örudden på Torö

Örens naturreservat ligger på sydvästra Torö i Nynäshamns kommun. Det är även populärt bland fågelskådare då det är den sista utposten innan öppet hav för flyttfåglarna. På våren passerar ejdersträck och på höstarna är det rovfåglarna som får ornitologerna att vallfärda.

Torö stenstrand, himmel möter hav i Örens naturreservat.
Vågornas brus är ständigt närvarande på Torö stenstrand

SM i vågsurfing på Torö stenstrand

Stenstranden är mest känd. Det är här surfarna håller till. Vågorna kan bli flera meter höga på höstarna när sydvästvinden ligger på och SM i vågsurfing har arrangerats här flera gånger. Stranden är även populär bland vindsurfare och kitesurfare.

Men stranden i sig är värd ett besök även om man inte är intresserad av surfing. Landskapet är kargt, det består av klapperstenar och vindpinade martallar som formats likt skulpturer av vinden. Att bara sitta här med en termos kaffe och blicka ut över horisonten och lyssna på vågornas brus är otroligt vilsamt.

Ett par sitter på Torö stenstrand och tittar ut över havet.
Att sitta och fika och titta ut över havet är vilsamt.

Vacker sandstrand på Örudden

En gallergrind bredvid parkeringen längst väster ut leder oss till stigen som leder ner mellan de inhägnade tomterna till Örudden. Här är naturen mjukare. Stranden består av sand och släta klipphällar som lockar till bad på sommaren. På marken växer mjölon, en liten ljungväxt som är grön året om och ser ut ungefär som lingon. Växten är mycket känslig för slitage, så var försiktig så att du inte råkar trampa på den.

Eftersom Ören är ett naturreservat gäller här speciella föreskrifter. Det finns tydliga informationsskyltar vid parkeringsplatserna och på Nynäshamns kommuns hemsida finns mer information

En anslagstavla med information om Örens naturreservat.
Det finns informationstavlor uppsatta och även toaletter vid parkeringsplatserna.

Du kan både köra bil och åka kommunalt till Örens naturreservat på Torö

Med bil tar det cirka en timme från centrala Stockholm. Sväng höger från väg 73 mot Torö och sedan höger mot naturreservatsskylten vid det gula huset i Herrhamra efter bokallén. Det finns flera väl utmärkta parkeringsplatser och torrdass i anslutning till flera av dom.

Karta med vägbeskrvining från Stockholm till Örens naturreservat på Torö

Du kan även ta pendeltåget från centrala Stockholm till Nynäshamn. Därifrån tar du buss 853 mot Ankarudden, kliv av i Herrhamra. Alternativt ta med cykeln på pendeln, det är 22 km enkel väg. Från busshållplatsen är det två kilometers promenad till Stenstranden.

Vid busshållplatsen i Herrhamra kan man stanna till vid Lotskyrkogården och här finns också en klockstapel. Fortsättar man till Ankarudden finns det ett café sommartid och här går också båten till Landsort. Men det är en helt annan utflykt.

Text och foto: Gabriella Bruske