Svensk badkultur – kurbad och folkhälsa
Att basta och vinterbada blir allt mer populärt i Stockholm. Fler och fler verkar ha upptäckt vinterbadandets hälsosamma fördelar och bastubadets rituella och renande välbehag. Men hur har badkulturen sett ut Sverige och framförallt Stockholm rent historiskt? Journalisten Ulrica Nordström har svar på dessa frågor.
Bastukulturen i både Finland och Estland finns med på UNESCOS lista över immateriella världskulturarv men vilken typ av badkultur är specifikt svensk? Ulrica Nordström har skrivit reportageboken Nordiska Bad och svarar gärna på frågor om badande i Stockholm.
Har vi helt enkelt anammat vår nutida badkultur från våra grannländer?
– Nej, i Sverige har vi framförallt haft en tradition av kurbad, främst på västkusten men i Stockholm fanns kurbadet ute i Saltsjöbaden. Kurbad var något som främst överklassen ägnade sig åt men i mitten av 1800-talet grundandes Stockholms Badhusaktiebolag.
Syftet var att ”idka badrörelse samt äga fastigheter och drifva i samband därmed stående verksamhet”. Det var läkaren och mångsysslaren Carl Curman som var initiativtagare till aktiebolaget. Han var badläkare i Lysekil på västkusten och såg badandets välgörande effekter på människors hälsa.
Bad för förbättrad folkhälsa
Aktiebolagets inrättande av Stora Badhuset på Norrmalm och sedan Sturebadet var i ett projekt för förbättrad folkhälsa. Även Centralbadet i inrättades med samma syfte. Tanken var att alla Stockholmare ska ha tillgång till badkultur oavsett klass. Detta var viktigt med tanke på hur få som hade möjlighet att tvätta sig ordentligt hemma vid den tiden. Det börjades även med skolbad i Stockholm på 1800-talet. Storkyrkobadet i Gamla Stan var ett skolbad från början, berättar Ulrica.
Badkultur har återigen blivit en klassfråga
Flera av de här vackra badanläggningarna, som Centralbadet och Sturebadet, finns kvar och används än idag men som spa-anläggningar.
– Det är ett demokratiproblem att badkulturen återigen har blivit en klassfråga. Att gå på spa är otroligt dyrt och det är tur att vi fortfarande har vanliga simhallar kvar. Våra kommunala simhallar är fantastiska!