Braxen – från bifångst till resursfisk
I våra svenska vatten finns en mängd outnyttjade arter. Men trots det är 70 procent av den fisk vi äter importerad. Projektet Resursfisk har gjort det möjligt för braxen att omvandlas från bifångst till trendig matfisk.
I svenska sjöar fiskas idag främst rovfiskar som gös och gädda. Arter längre ner i näringskedjan kastas tillbaka i vattnet, ökar i antal och skapar obalans i ekosystemet. Projektet Resursfisk startades 2019 av hållbarhetsorganisationen Axfoundation och Länsstyrelsen Stockholm med målsättning att skapa hållbart producerad sjömat baserad på insjöfiskets bifångster.
Braxen en trendig uppstickare
Tillsammans med forskare, yrkesfiskare och grossister har projektet tagit fram en storskalig infrastruktur för hantering, beredning och försäljning av tidigare ratade insjöfiskar. Genom Resursfisk har braxen förvandlats från bifångst till en uppskattad matfisk och produkten “braxenfärs” serveras idag på alltifrån förskolor till trendiga restauranger.
– Inom projektet har vi tillsammans med partners i hela värdekedjan visat att det går att skapa både fungerande logistik och attraktiva produkter på våra lokala sjömatsråvaror. Braxenfisket bidrar dessutom till att stärka det småskaliga yrkesfisket, säger Veronica Öhrvik, projektledare, Axfoundation.
Hållbart fiske inför framtiden
Braxen blev under 2020 grönlistad av WWF och produkten braxenfärs produceras nu regionalt av fisk från Mälaren och Vänern.
– Framöver finns det flera intressanta arter att arbeta med här på hemmaplan. Några exempel är laken från våra insjöar. Och siklöjan där vi idag nästan enbart använder löjrommen till livsmedel, säger Veronica Öhrvik.
Fakta: Svensk sjömatskonsumtion
- Över 70 procent av fisken som äts i Sverige är importerad. Främst i form av odlad lax.
- Lax, räkor, sill och torsk står tillsammans för nästan 65 procent av all sjömatskonsumtion.
- Den torsk och sill vi äter kommer delvis från hotade bestånd.